4. Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je izbornu listu "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" za predstojeće parlamentarne izbore, 26. aprila.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2020.

14:46

Default images

Na osnovu izveštaja dežurnog člana RIK-a koji je primio izbornu listu SVM, utvrđeno je da je listu valjanim potpisima podržalo 11.658 građana.

SVM je stranka mađarske nacionalne manjine, što je i utvrđeno prilikom proglašenja njene izborne liste.

Skupština Srbije nedavno je usvojila autentično tumačenje odredbe člana 40. Stav 5 Zakona o lokalnim izborima, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a koje se odnosi na raspodelu mandata kada su u pitanju nacionalne manjine.

Reč je o odredbi koja glasi "da političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača, pri cemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika količinici svih izbornih lista stranaka manjina i koalicija uvećavaju za 35 odsto".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: