B92.net INTERVJU: "Želimo da Sandžak i Srbiju učinimo najboljim mestom za život"

Mi smo stranka koja ima jasnu viziju i želimo da Prijepolje, Sandžak i Srbiju učinimo najboljim mestom za život, kaže u razgovoru za B92.net Samir Tandir.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 14.06.2020.

10:00

B92.net INTERVJU:
Foto: SPP

"Mi držimo reč, i ne trgujemo sa interesima našeg naroda. Sigurni smo da će nam građani ukazati poverenje i da će posle izbora Stranka Pravde i Pomirenja biti najjača stranka u Prijepolju i Sandžaku, i da će predsednik opštine biti naš", navodi Tandir, kandidat za predsednika opštine Prijepolje i narodni poslanik.

SPP u Prijepolju u izbornu trku ulazi sa pozicije vlasti u ovoj opštini, pa je i veća odgovornost za rezultate kao i nova obećanja. Šta je urađeno za prethodne četiri godine?

Mi smo stranka koja je pokazala da je spremna da preuzme odgovornost, ponosni smo na ljudski resurs koji posedujemo u stranci, iako smo opštinu zatekli u poprilično složenoj situaciji uspeli smo da sve izazove prevaziđemo i da vedra čela i čista obraza izađemo pred građane i građanke u ovu kampanju. Probleme koje smo nasledili bili su jako izraženi, problemi u JKP "Lim" gde je dug za energente bio preko 100 miliona dinara, kasnili su sa platama, Dom kulture je bio u teškoj finansiskoj situaciji.

Sve smo to zahvaljujući odgovornoj politici uspeli da prevaziđemo. Naravno da je moglo i mnogo više, ali sam siguran da je svako od članova naše koalicije u datim okolnostima dao svoj maksimum. Posebno smo ponosni što smo u prethodne četiri godine izgradili i rekonstruisali tri sportske dvorane, gde je vrednost investicije preko 96 miliona dinara. Izgradili novu Osnovnu školu u selu Kaćevo.

Ovo posebno naglašavam, jer su obrazovanje i briga o našoj deci među prioritetima naše političke agende. Rekonstruisali smo seoske ambulante, asfaltirali preko 60 kilometara asfaltnih puteva. Preko 85 milona dinara uloženo je u razvoj poljoprivrede, sa posebnim akcentom na stočarstvo i na osavremenjivanje poljoprivredne mehanizacije, jer mi smo poljoprivredni kraj i dosta se naših domaćina bavi uzgojem maline.

Po prvi put je našim najmlađim sugrađanima, đacima prvacima, lokalna samouprava finansirala kupovinu udžbenika. Dosta smo radili na izgradnji vodovoda i kanalizacije. Usvojili smo Plan detaljane regulacije "Šehovića Polje". Zaista je puno toga urađeno. Zahvalnost i odgovornost nije samo na nama već na svim koalicionim partnerima. Poseban žal i ono što smatram našim najvećim nedostatkom, je što nismo uspeli da rešimo deponiju Stanjevine. Nažalost nismo imali razumevanje Ministarstva privrede, jer je po rešavanju ovog problema manevarski prostor lokalne samouprave bio ograničen, i odgovornost je apsolutno na resornom Ministarstvu koje je u ovom mandatu radilo jako loše.

Problem deponije hroničan je problem ove opštine. Šta je neophodno da bi se konačno rešio i da li je ta tema pokrivena programom za naredne četiri godine?

To je će biti prioritetno pitanje kada je reč o funkcionisanju narednog mandata lokalne samouprave koju će predvoditi, kako istraživanje javnog mnjenja, kaže Stranka Pravde i Pomirenja kao najjača stranka u Prijepolju i Sandžaku. Da bi ovo rešili neophodna je sinergija Republičke Vlade, zato je važno da imamo autentične predstavnike u parlamentu koji će na resorno Ministarstvo i kroz Vladu i parlament vršiti konstantno lobiranje. Problem deponije nema samo Prijepolje već čitava država Srbija, a koliko je ovo ozbiljan problem za čitavu državu govori i to da poglavlje 27 u pregovorima sa Evropskom unijom tiče se ekologije i da država nije tu daleko odmakla od mrtve tačke.

Šta su strateški važna pitanja za Prijepolje - zapošljavanje, ostanak mladih, urbanistička pitanja... Na koji način ćete njima prilaziti u narednom periodu?

Prijepolje kao i sve opštine Sandžaka imaju dobar geografski položaj. Ono što je ključni naš problem je infrastruktura, pruga Beograd-Bar nije u potpunosti rekonstruisana, a izgradnja auto-puta i pristupnih saobraćajnica još je na dugom štapu. To vidim kao ključni problem jer bez dobre infrastrukture nema dolazka ozbiljnih investitora. Drugi ozbiljan problem, jeste to što Prijepolje kao i Sandžak u poslednjih nekoliko mandata u parlamentu i Vladi nisu imali reprezentativne predstavnike koji bi se kroz većinu borili za položaj i razvoj Prijepolja i Sandžaka.

Onog trenutka kada investitori u Sandžaku i u Prijepolju budu po radnom mestu dobijali subvencije od države u iznosu od 10.000 evra po radniku tada možemo očekivati ozbiljne investitore. Zato je jako važno da na čelo opštine dođe predsednik koji ima viziju, ima kontakte, politički integritet, da može da utiče na političke i ekonomske procese koji će dovesti do razvoja ove opštine.

I te kako je važno da imamo predstavnike u parlamentu koji će se boriti za ravnomeran regionalni razvoj jer većina Sandžaka pa i opština Prijepolje spada u poslednju grupu tj. devastirane opštine. Šta znači imati pravog predstavnika pokazalo se u ove četiri godine kada je naš kraj u parlamentu predstavljao lider akademnik Muamer Zukorlić.

Kao predsednik opštine inistiraću na aktivnijoj ulozi odeljenja za urbanizam, njegovom kadrovskom jačanju kao osnovom za dalji ekonomski razvoj, za dolazak investitora i izgradnju jeftinih stanova za mlade bračne parove.

Šta su komparativne prednosti Prijepolja? Kako ćete unaprediti turizam i iskoristiti turističke potencijale ovog kraja?

Opština Prijepolje kao i Sandžak ima dobar geografski položaj koji je nedovoljno iskorišćen, mi smo devastirana opština i to mora da se promeni, mi imamo jasan plan i jasnu viziju kako ćemo to sprovesti u delo. Moramo planski raditi na razvoju turizma, povećati broj smeštajnih jedinica, raditi na edukaciji, uložiti više u promociju i povezati se sa regionalnim turoperaterima. Naši resursi su fascinantne prirodne lepote, kanjon Lima i Mileševke, splavarenje, slapovi Soptnice, Hisardži i Kamena gora, imamo historijski lokalitet Stećak koji je pod zaštitom UNESCO (svetske kulturne baštine).

Prijepolje je idealno za verski turizam, Ibrahim-pašina džamija u Šarampovu, manastir Mileševa koji spada u najveće svetinje srpskog naroda, u kome se nalazi freska Belog anđela koja je svetski poznata. Naš kraj je poznat po zdravoj hrani, po ručnoj radinosti, Prijepolje je Valterov grad a činjenica je da imamo ekspanziju kineskih turista u regionu. Sve ovo je naša šansa, nažalost još uvek u potpunosti nije iskorišćena. Imamo viziju kako da promenimo stvari i pokrenemo ih u pravom smeru i učinićemo to.

Kampanja koju vodite u Prijepolju pretežno je pozitivna kampanja i uočljivo je da ste akcenat stavili na mlade. Da li je to kurs kojim će se stranka u ovoj opštini voditi ukoliko Vam birači ukažu poverenje ponovo? Koje kadrove predlažete za novi mandat?

Naša kampanja je pozitivna, isključivo govorimo o rezultatima koje smo postigli i predstavljamo biografije kandidata na našim listama. Ponosni smo na rezultat koju su postigli naši poslanici u Republičkom parlamentu kao i na rezultate koje smo postigli u prethodne četiri godine u našoj lokalnoj samoupravi. Mi smo poznati kao stranka koja daje šansu mladim kadrovima, naš kandidat za predsednika opštine je najmlađi i sa tim političkim kursom nastavićemo u budućnosti. Mi smo poznati kao stranka koja je rasadnik kvalitetnih kadrova i potpuno smo spremni da preuzmemo odgovornost i na lokalnom i državnom nivou.

Koja postizborna matematika bi bila prihvatljiva za SPP u Prijepolju? Koliko ste otvoreni za saradnju?

Sve političke opcije koje osvoje mandate na izborima zaslužuju poštovanje. Kada su koalicije u pitanju nemamo favorite, smatramo da je za sprovođenje suštinskih reformi neophodno napraviti što širi koncenzus i koalicije na državnom i lokalnom nivou. Protekle četiri godine imali smo jako dobru saradnju sa koalicijom okupljenom oko Srpske napredne stranke kako na državnom tako i lokalnom nivou. Verujemo da ćemo tu saradnju nastaviti.

Šta je vaša poruka biračima, zašto bi trebalo glasati baš za vas?

Mi smo stranka koja ima jasnu viziju, i želimo da Prijepolje, Sandžak i Srbiju učinimo najboljim mestom za život. Mi držimo reč, i ne trgujemo sa interesima našeg naroda. Sigurni smo da će nam građani ukazati poverenje i da će posle izbora Stranka Pravde i Pomirenja biti najjača stranka u Prijepolju i Sandžaku, i da će predsednik opštine biti naš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: