B92.net INTERVJU: "Obnovom kraljevine Srbija bi se okrenula sebi samoj"

"Uspostavljanjem Kraljevine Srbije desile bi se neophodne sistemske promene u državi", smatra nosilac liste "Za Kraljevinu Srbiju" Žika Gojković.

Info

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2020.

17:31

B92.net INTERVJU:
Foto: POKS

Gojković je u intervjuu za B92.net, između ostalog, obrazložio zašto bi povratak kraljevine bio ekonomski dobar za Srbiju, ali i šta misli o NJKV Prestolonasledniku Aleksandru II.

Na predstojećim izborima POKS izlazi u koaliciji pod nazivom "Za kraljevinu Srbiju", a okosnica vašeg programa je povratak monarhije - na koji način ćete građanima predstaviti tu ideju i kako će izgledati vaša kampanja?

Srbija je vekovima bila kraljevina, a komunistička diktatura je ukinula protivpravno, protivustavno i nasilno, protivno volji naroda. Došlo je vreme, kako bi rekao naš Patrijarh Pavle, da vratimo svoje kršteno ime, a to je Kraljevina Srbija. Građani samo treba da se podsete kakve smo sve uspehe političke, ekonomske, vojne postigli kao kraljevina. Ambasadori su nam tada bili Ivo Andrić, Jovan Dučić, Milan Rakić, a ministri vojvode Stepa Stepanović, Radomir Putnik. Ko su danas ambasadori Srbije ili ministar vojni? Naša kampanja je pored programa koji nudimo i udžbenik istorije, jer sve što smo postigli, postigli smo kao Kraljevina Srbija.

Zašto je povratak kraljevine važan za Srbiju, šta bi to značilo za građane i šta bi se prvo promenilo u zemlji kada bi kralj došao na čelo države?

Obnovom suverene, ustavne, parlamentarne kraljevine, Srbija bi dobila stabilnost i ugled, jer su sve evropske monarhije takve države, ali i nacionalno jedinstvo, koje nam je potrebnije nego ikada. Uspostavljanjem Kraljevine Srbije desile bi se neophodne sistemske promene u državi. Ponovo bi se uspostavile institucije države koje su političari svih stranaka uništavali decenijama unazad. Obnovom Kraljevine Srbije mi bi smo dobili konačno pravu državu u kojoj bi vladali red i zakon, što je preduslov za sveobuhvatni razvoj i napredak. I možda i najvažnije, uništen bi bio partokratski sistem. To može samo kralj, koji ne pripada ni jednoj stranci.

Koje bi to slabosti republike, prema Vašem mišljenju, mogla da ispravi monarhija u Srbiji?

Vreme je pokazalo, dok je naša država republika, mogu se smenjivati razne stranke na vlasti i političari, ali značajnih promena na bolje neće biti. Jedino promenom oblika vladavine, iz republike u ustavnu parlamentarnu kraljevinu će doći do istinske promene sistema u Srbiji, napretka i razvoja. Takođe, kraljevina je mnogo jeftinija za državu od republike, jer po važećim zakonima država je u obavezi da finansira izbore za izbor predsednika republike na svakih najviše pet godina, a osim toga i izdražava doživotno svakog bivšeg predsednika republike, da mu plaća sekretaricu, vozača, obezbeđenje i kancelariju sve do njegove penzije.

Kakav je stav koalicije "Za kraljevinu Srbiju" prema kosovskom pitanju? Koje rešenje smatrate mogućim, a koje najboljim?

Za nas je status Kosova i Metohije rešen jer je definisan Ustavom Srbije kao njen neotuđivi deo, tako da ga ne smatramo otvorenim pitanjem. Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 je definisala Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije. Sve više zemalja prihvataju silu zakona, a ne zakon sile. Potrebno nam je samo strpljenje. Smatramo da u razgovore oko rešavanja niza problema na Kosovu i Metohiji treba uključiti kao posrednike i Rusiju i Kinu, jer su te zemlje, zajedno sa SAD i EU izglasale pomenutu rezoluciju, koju je i Srbija prihvatila.

Da li bi se Srbija okrenula Istoku ili Zapadu u slučaju da na njeno čelo dođe kralj i kakva bi uloga SPC bila u kraljevini?

Obnovom kraljevine Srbija bi se, pre svega, okrenula sebi samoj. Vratili bismo ugled koji smo nekada imali i na istoku i na zapadu, a Srbija bi ponovo bila poštovana. Takođe, obnovom kraljevine, objedinila bi se država i crkva, vratili bi se duhovnim, tradicionalnim i porodičnim vrednostima, a naše duboko podeljeno društvo okupilo bi se oko krune.
Foto: POKS
Kako komentarište to što mnogi zameraju prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću što ne govori dobro srpski jezik?

To je apsurdni prigovor, kojim ostaci komunističkog režima pokušavaju da umanje značaj institucije kralja. Jedan od najomiljenijih srpskih vladara i nauspešnijih je bio Kralj Petar I Karađorđević, pradeda NjKV Prestolonaslednika Aleksandra II. Malo ko zna da je Petar kada se vratio u Srbiju za kralja jedva govorio srpski, a odlično francuski, ali svi pamtimo da je oslobodio Kosovo i Metohiju, Rašku oblast i Makedoniju od Turaka i Vojvodinu i Bosnu i Hercegovinu od Austrougarske, ekonomski preporodio državu i uveo stepen demokratije kao niko u svetu. Prestolonaslednik Aleksandar odlično govori srpski jezik u odnosu na ono kako se njemu i njegovoj porodici odužila država koja ga je 1945. proglasila za državnog neprijatelja i zabranila roditeljima i njemu da kroče na srpsko tlo, oduzela svu imovinu i stavila na stub srama. Karađorđeviće, kojima dugujemo kao nikome, slobodu od Turaka i mnogo još toga.

Pojedine stranke odlučile su se za bojkot ovih izbora, zbog čega za POKS i koalicione partnere to nije bila opcija?

Izborni uslovi nisu dobri, ali bojkot nije rešenje. Sadašnja vlast može večno da vlada u uslovima kada većina opozicije izlazi na izbore, a drugi deo bojkotuje. Vlast je došla putem izbora i samo tako može biti smanjena. Mi učestvujemo na izborima, jer verujemo da su promene moguće samo tako. Građani su uvideli da nije dovoljna promena jednih političara drugima, nego je potrebna promena sistema, a to je jedino moguće ako se promeni oblik vladavine iz republike u kraljevinu.

Kakvom se izbornom rezultatu nadate i šta će biti vaša "misija" ukoliko se nađete u poslaničkim klupama?

Koalicija Za Kraljevinu Srbiju će biti najveće iznenađenje na predstojećim izborima. Naš cilj je da monarhisti budu drugi ili treći po broju poslaničkih mandata i da kroz sve institucije krenu u obnovu Kraljevine, koja je nelegalno, protivustavno i nasilno ukinuta 1945. godine. Mi očekujemo da nas na ovim izborima podrži najmanje svaki treći monarhista, koji čine trećinu naših građana. Zbog toga svaki rezultat ispod 10 odsto glasova za nas bi bio neuspeh.

Koje su to ključne vrednosti koje POKS zastupa i kakav je vaš, na primer, ekonomski program?

Želimo da obnovimo Kraljevinu Srbiju da bi smo imali nacionalno jedinstvo koje nam je potrebnije nego ikada. Ni jedan predsednik republike nije uspeo da ujedini vladajuće i opozicione partije oko ključnih nacionalnih pitanja. Samo kralj je uspevao u tome i samo on to može i sada. Ključna grana naše privrede mora biti poljoprivreda, pa bismo i najveću podršku dali domaćim poljoprivrednivcima. Takođe, država mora podsticajnim merama i subvencijama, pomagati domaćim privrednicima, a ne strancima. Stranci mogu da ulažu u našu zemlju, ali isključivo svoj novac. Nećemo dozvoliti prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Postoje li stranke sa kojima biste nakon izbora ušli u koaliciju i koje bi to bile? Sa kojim strankama nikada ne biste sarađivali?

Mi smo jednako udaljeni od sadašnje republikanske vlasti i od republikanske opozicije koja je nekada bila vlast, pa bi to opet da bude. Posle izbora mi nećemo praviti koalicije sa SNS, niti sa bilo kojom drugom republikanskom strankom, sve dok oni ne prihvate naša monarhistička načela. Mi se ne borimo za funkcije, nego za obnovu Kraljevine Srbije. To je naša misija.

U kojim gradovima učestvujete na lokalnim izborima i gde se nadate najboljim rezultatima?

Koalicija "Za kraljevinu Srbiju" nastupiće samostalno na republičkim i pokrajinskim, ali i lokalnim izborima u 46 gradova i opština Srbije, što je čini trećom političkom snagom po broju potvrđenih izbornih lista. Samostalno učestvujemo u Apatinu, Somboru, Bečeju, Žablju, Vrbasu, Sremskim Karlovcima, Temerinu, Titelu, Irigu, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Zrenjaninu, Žitištu, Alibunaru, Zemunu, Lazarevcu, Čukarici, Voždovcu, Sopotu, Bogatiću, Vladimircima, Šapcu, Valjevu, Ubu, Arilju, Čajetini, Priboju, Prijepolju, Batočini, Kragujevcu, Lapovu, Topoli, Jagodini, Kruševcu, Trsteniku, Ivanjici, Čačku, Velikoj Plani, Knjaževcu, Nišu, Žitorađi, Prokuplju, Vranju, Babušnici i Pirotu. Dobre rezultate očekujemo u svakom mestu gde izlazimo na izbore

Smatrate li da će epidemija koronavirusa uticati na izlaznost?

Život se nakon ukidanja vanrednog stanja, vraća u svoje redovne tokove. Verujemo da će nadležni organi preduzeti sve potrebne preventivne mere za zaštitu od širenja koronavirusa, tako da smatramo da značajnijeg uticaja na izlaznost neće biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: