B92.net INTERVJU: "Cilj nam je da budemo najjača stranka u vojvođanskim opštinama"

Savez vojvođanskih Mađara deo je vladajuće koalicije, a kako kaže potpredsednik te stranke Balint Pastor, planiraju da tako i ostane.

Info

Izvor: Tijana Krnjaiæ

Četvrtak, 11.06.2020.

10:00

B92.net INTERVJU:
Foto: SVM

Pastor je u intervjuu za B92.net istakao da SVM želi da postane najjača stranka u vojvođanskim opštinama, kao i da priželjkuje da svoju energiju i iskustvo investira u razvoj Subotice sa mesta gradonačelnika. On je naglasio da je odnos Srbije i Mađarske zasnovan na dubokom poštovanju i otvorenosti.

Šta Vaša lista očekuje od predstojećih izbora, kakav rezultat priželjkujete?

Pod sloganom "Zajedništvo. Razvoj. Budućnost." Savez vojvođanskih Mađara želi da dobije legitimitet svoje zajednice i da shodno političkoj snazi učestvujemo u donošenju odluka koje se tiču naše svakodnevnice. Da bismo mogli ravnopravno da učestvujemo u donošenju političkih odluka očekujemo da dobijemo potreban broj glasova kako bismo formirali samostalnu poslaničku grupu u Narodnoj skupštini, da dobijemo veći broj mandata u Skupštini AP Vojvodine i da u svakoj od vojvođanskih lokalnih samouprava popravimo rezultat u odnosu na prethodne izbore.

Koja pitanja su najvažnija za Vašu listu, na šta nameravate da se fokusirate u naredne četiri godine?

Savez vojvođanskih Mađara stavlja fokus na dve grupe pitanja - jedna grupa pitanja se odnosi na zakonodavnu aktivnost, planiranje budžeta, pitanja infrastrukturnog razvoja. Druga grupa, odnosi se na rešavanje pitanja u lokalnim sredinama koja su od interesa za mađarsku zajednicu. Posebnu pažnju ćemo posvetiti, kao prvo, punoj primeni zakonom propisanih afirmativnih mera za efikasno učešće pripadnika nacionalnih manjina u javnim poslovima, do postizanja odgovarajuće zastupljenosti. Zatim, izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju tako da mali poljoprivredni proizvođači plaćaju svoje doprinose za penzijsko osiguranje srazmerno veličini zemljišta koje obrađuju i prihodima koje ostvaruju od poljoprivrede. I kao treće, vraćanju osećaja sigurnosti u mestima koja su suočena sa ilegalnim migracionim tokovima.

Očekujete li da i nakon narednih izbora budete deo vlasti na republičkom i pokrajinskom nivou?

SVM je stranka kontinuiteta i u svetlu uspešne i korektne saradnje u prethodnom periodu – a shodno ostvarenim izbornim rezultatima - očekujemo da razgovaramo i na temelju postignutih dogovara nastavimo saradnju sa Srpskom naprednom strankom, na svim nivoima.

U kojim mestima očekujete najbolji rezultat na lokalnim izborima i zašto su ovi izbori važni za građane vojvođanskih mesta?

Savez vojvođanskih Mađara je predao liste za parlamentarne i pokrajinske izbore, kao i liste kandidata u 33 vojvođanske lokalne samouprave. Želimo da na lokalnim izborima ostvarimo bolje rezultate u svim opštinama. Cilj SVM-a je da u Subotici ponovo ima gradonačelnika, da zadržimo čelne pozicije u opštinama Senta, Bačka Topola i Kanjiža, kao i da budemo najjača strnaka u još nekim opštinama U Vojvodini. Uvereni smo da je važno da u ovim vojvođanskim opštinama građani daju svoj glas Savezu vojvođanskih Mađara zato što zalažemo za izgradnju široke mreže javnih službi i servisa dostupnih građanima, u što je moguće većem broju manjih naselja. Zatim, sprovođenje rekonstrukcije opštih i specijalnih bolnica i domova zdravlja u Vojvodini (prvo u Senti, Subotici i Somboru). Zalažemo se i za promociju unapređenja sportskih aktivnosti - planiramo izgradnju i osnivanje plivačke i vaterpolo akademije u Senti, predviđen je akademski sistem i za hokej na ledu u Subotici, za veslački sport na Paliću, za rukomet u Adi, kao i za stoni tenis u Čoki-Senti. Takođe, SVM se zalaže za odobravanje otvaranja odeljenja sa malim brojem učenika, kao i za zaštitu autentičnog graditeljskog nasleđa gradova i manjih naseljenih mesta. Vi ste kandidat za gradonačelnika Subotice. Kako ste se odlučili za kandidaturu i šta je to zbog čega bi Subotičani trebalo baš vas da izaberu na tu poziciju?

SVM je uveren da je trenutak da Subotica ima lokalpatriotu za gradonačelnika. Naš program je lokalpatriotski, želimo da napravimo odmak i od "beogradizacije" i "novosadizacije". Kandidatura za mesto gradonačelnika Subotice je čast i odgovornost, to je moj rodni grad, u kome sam završio osnovnu i srednju školu, i formirao se kao čovek i kao ličnost. I posebno, kao maratonac, svako jutro trčim našim ulicama! Želim da svoju energiju i iskustvo intevestiram u razvoj Subotice.

Ako lista SVM-a pobedi na izborima, naglasak će biti stavljen na razvoj lokalnih zajednica, čuvajući karakter grada i njegovo jezgro u stilu secesije.

Zalažemo se za stanje u kojem će na ključnim mestima u Subotici biti Subotičani, bez obzira na nacionalnu, versku, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Mi želimo da Suboticom upravljaju Subotičani. I svim javnim preduzećima i svim ključnim mestima u Gradskoj upravi i svim institucijama.

Zvaničnici Srbije i Mađarske sve češće govore o odličnim vezama dve zemlje. Da li i vi delite to mišljenje i u čemu se te odlične veze ogledaju?

Odnos Republike Srbije i Mađarske, njihovih stanovnika i političkih predstavnika je na najvišem mogućem nivou, zasnovan na dubokom poštovanju i otvorenosti. Taj proces podrazumeva ne samo unapređenje ekonomskih veza, već i spremnost da se otvoreno razgovara o zajedničkoj prošlosti i istoriji.

Danas od tog odnosa najveće benefite imaju mađarska zajednica u Srbiji i srpska zajednica u Mađarskoj, koje su istovremeno snažno doprinele i da ti odnosi jačaju. I očekivano, prva zemlja van EU prema kojoj je Mađarska otvorila granice u vreme pademije kovida-19 je upravo Srbija.

Odlične bilateralne odnose između dve zemlje prati i pomak u ekonomskoj saradnji. Trgovinski bilans između Srbije i Mađarske je 2,6 milijarde evra. Od velikog značaja su zajednički infrastrukturni projekti (izgradnja i modernizacija železničke pruge Beograd-Budimpešta, rekonstrukciju pruge Subotica-Segedin). Do 2012. godine između Srbije i Mađarske postojalo je pet graničnih prelaza a danas ih je devet.

Kako biste ocenili položaj mađarske manjine u Vojvodini i Srbiji?

Dobar, naravno uz potrebu stalnih korekcija i finih zakonodavnih podešavanja i usklađivanja sa zahtevima realnog života.

Od posebnog je značaja da je u izbornom procesu mađarska nacionalna zajednica u Srbiji uspela da obezbedi kredibilan broj legitimnih političkih predstavnika, da interese mađarske manjine zastupa i artikuliše autentična politička opcija, da kroz institucije parlamentarne demokratije identifikuje svoje probleme i u tom okviru traži rešenja.

Ekonomski razvoj, ostanak u zavičaju kao i jačanje kohezije zajednice se ostvaruje i kroz Strategiju teritorijalnog i ekonomskog razvoja vojvođanske mađarske zajednice, a koja se od 2016. godine realizuje kroz projekte fondacije Prosperitati.

Dosta se pričalo o tome da je Vojvodina bolje od ostatka Srbije "prošla" kroz najjači talas epidemije koronavirusa u Srbiji. Zašto je to tako i kako ocenjujete način na koji su se Vojvodina i Srbija borili protiv virusa kovid 19?

Ako u ovom trenutku, a jedan broj doktora smatra da smo sada između dva talasa epidemije, napravimo presek, možemo se složiti da je Vojvodina prošla nešto lakše kroz najjači talas epidemije. Broj zaraženih i broj umrlih u Vojvodini pokazuje da je ispod proseka u odnosu na celokupno stanovništvo zemlje. Kao i u svemu, Vojvođani su i ovome ozbiljno prišli, i u osnovi su se pridržavali preporučenih mera. Vojvođanski zdravstveni sistem se brzo prilagodio sistemu rada u uslovima epidemije. Urađena je neophodna reorganizacija, određeni prioriteti, procenjeni postojeći kapaciteti, bilo je dovoljno respiratora, angažovanost i posvećenost lekara i sestara je bila ogromna. Važno je da smo uspeli da prateći preporuke struke usporimo tok zaraze. Ovu lekciju smo prošli, ali se moramo pripremati za naredne mesece, i posebno voditi računa o zaštiti zdravstvenog osoblja.

Mislite li da će epidemija koronavirusa uticati na izlaznost?

Važno je da budemo odgovorni prema sebi i drugima, da se pridržavamo uputstava koja će se u narednim danima pojavljivati, da pratimo i poštujemo zdravstvene preporuke i prilagodimo način ponašanja. Mislim da će, uz poštovanje preporuka o fizičkoj distanci i korišćenju neophodne zaštite, izlaznost biti na nivou prethodnih izbornih ciklusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: