B92.net INTERVJU: "Nema građanina Niša koji ne primećuje naše rezultate"

Rezultati SNS u Nišu su egzaktni i nema građanina Niša koji to ne primećuje, kaže za B92.net Zvezdan Milovanović, poverenik Srpske napredne stranke u Nišu.

Info

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2020.

15:32

B92.net INTERVJU:
Foto: Privatna arhiva

Milovanović je u intervjuu za naš portal govorio o razlozima zbog kojih ta stranka zaslužuje treći mandat u Nišu, razultatima u prethodnom mandatu, prilikama za mlade i programu "Srbija 2025".

Srpska napredna stranka nosilac je vlasti u Nišu prethodnih osam godina. Sa čime izlazite pred birače u ovoj izbornoj trci? Kakav rezultat očekujete?

Srpska napredna stranka u Nišu izlazi sa svojim rezultatima i planovima. Rezultati su egzaktni i nema građanina Niša koji to ne primećuje. Pomenuću samo da je u Nišu 2012. godine bilo 36.000 nezaposlenih, dok ih je u 2019. bilo 22.500 - što je velika promena nabolje.

Istovremeno, broj zaposlenih je u tom periodu porastao sa 61 hiljadu na čak 83 hiljade.

Pomenuli ste sada da su građani svedoci ubrzanog razvoja Niša i Srbije. Šta biste izdvojili kao kapitalne projekte u Nišu iz proteklog perioda?

Uz pomoć Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u Nišu je otvoreno šest novih fabrika. U svakoj od njih zaposlen je veliki broj ljudi.

"Leoni" je, tako, zaposlio 2.200 radnika, "Aster" dve hiljade, "Džonson" takođe dve hiljade. Tu su, naravno, i "Imi" sa gotovo 1.500 zaposlenih, "Cumtobel" sa 1.100, kao i "Spintek".

Sada je u toku gradnja fabrike kineske kompanije "Šinju" koja će zaposliti više od 3.000 radnika u investiciji vrednoj 50 miliona evra.

Niš se time polako vraća na staze iz sedamdesetih godina prošlog veka kada je bio grad sa najviše zaposlenih u preduzećima koja zaista nešto proizvode. To su projekti i to je direktna pomoć države i Vlade Republike Srbije gradu Nišu.

Šta tačno podrazumeva program "Srbija 2025"?

Krajnji cilj programa "Srbija 2025" jesu veliki infrastrukturni projekti i gradnja auto-puteva, kao i neophodne saobraćajne infrastrukture prema manjim mestima i gradovima. Predsednik Vučić je izjavio da 2025. neće postojati nijedno naseljeno mesto u Srbiji bez vodovoda, kanalizacije i asfaltnog puta. Ako je on to izjavio, sigurno će tako biti.

Trenutno je to najveći problem i u Nišu, jer već po izlasku iz grada uz približavanje prigradskim naselima i selima ima mnogo infrastrukturnih problema koje nameravamo da rešimo. Mladi su, čini se, jedan od fokusa Srpske napredne stranke u ovoj predizbornoj kampanji. Šta nudite mladima u Nišu?

U Nišu je upravo otvoren Naučno-tehnološki park, investicija vredna 12,5 miliona evra. Kada se tome pridoda aneks Elektronskog fakulteta koji je koštao okošest miliona, dolazi se do ukupnog ulaganja od čak 20 miliona evra koje će omogućiti svim mladim stručnjacima da krenu sa poslom.

Oni će tu dobiti vrlo povoljni uslove za pokretanje startap kompanija, praktično imaju sve na jednom mestu.

Istovremeno, i privrednici iz Niša i okoline, ali i iz čitave Srbije mogu da imaju koristi zbog svih tih mladih ljudi koji završavaju fakultete u Nišu. Ja sam jedan od tih koji je završio Elektronski fakultet u Nišu i mogu da kažem da je mnogo teže bilo nego danas. Da smo moj brat i ja imali takve uslove kada smo kretali u biznis verovatno bismo brže napredovali.

Pominjali ste da je SNS tokom prethodnog perioda odgovorno pristupio kampanji, odnosno da je ona stopirana i da se sada krenulo "u narod uz propisane mere". Kako se sprovodi kampanja u Nišu?

Ušli smo u kampanju tek u poslednjih deset dana. Kako i uvek, ono što kaže struka to je merodavno i to se poštuje. Da li će biti većih skupova ili ne, to zavisi od struke. Dozvoljeni su manji skupovi i jedino se oni trenutno održavaju.

Kontakta sa ljudima, kontakta sa građanima nije bilo u toj meri u prethodnim danima. Kampanja jeste drugačija nego što je bila do sada, više se ovaj put vodi preko elektronskih medija i društvenih mreža. Ali je, svakako, potpuno u saglasnosti sa preporukama struke.
Foto: Privatna arhiva
Na listi SNS u Nišu je veliki broj novih imena i mladih, koji do sada nisu učestvovali u političkom životu grada. Da li to znači i strateško podmlađivanje kadra u redovima SNS?

To jeste i zalog za budućnost i podmlađivanje kadra, ali i realnost. Zaista nam nije bilo teško da među ljudima koji su članovi naše stranke i prihvataju program izaberemo veliki broj mladih koji će biti na listi za gradske odbornike grada Niša, kao i za opštinske odbore pet gradskih odbora u Nišu.

Na kraju, šta je vaša poruka biračima? Zašto bi SNS-u trebalo da povere i treći mandat?

Razlog je jasan - nastavak svega onoga što smo uradili jer Niš mora da nastavi svoj razvoj za decu našeg grada. Za Niš koji će biti dobar i lep za život građanima, kao i da se ne dešava odliv Nišlija prema Beogradu ili prema inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: