"Srbija spremna za ženu premijera"

Nekoliko dana pre raspisivanja izbora i početka predizborne kampanje, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je ocenila da je Srbija spremna da nakon izbora 6. maja dobije i ženu premijera.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2012.

16:16

Default images

"Srpsko društvo je spremno da nakon narednih izbora možda dobije i ženu premijera, kao i da žene budu na mestima poput ministarki policije ili odbrane. Jedno istraživanje je pokazalo da bi se žene na državničkim funkcijama više bavile pitanjima budućnosti, a muškarci pitanjima borbe protiv korupcije i kriminala“, ukazala je Slavica Đukić Dejanović.

Predsednica parlamenta je to rekla na konferenciji "Žene u javnom životu" održanoj na Međunarodni dan žena 8. mart.

Direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Natalija MIćunović ocenjuje da žene u politici imaju više sluha.

"Osnaživanjem žena u politici obezbeđuje se podrška pitanjima koja se značajnije odnose na žene. Žene će na pozicijama vlasti imati više sluha za oslobađanje plaćanja PDV-a za dečiju garderobu i hranu, nego što to imaju muškarci," navela je ona.

U Srbiji je u prošloj godini bilo nešto više od 22 odsto poslanica u Narodnoj skupštini, 8 odsto predsednica opština, skoro 5 odsto gradonačelnica, oko 18 odsto žena u vladi i oko 28 odsto državnih sekretarki.

Ni u još uvek aktuelnoj Vladi Srbije nije ništa bolji prosek. Nakon rekonstrukcije proleća 2011. godine u Vladi su ostale samo 3 žene, a pre toga prilikom formiranja 2008. bilo je 5 ministarki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: