Neće biti lako, verujem u preokret

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će vlada odmah spremiti program antikriznih mera za privredu i da će radikalno srezati nepotrebne troškove.

Info

Izvor: Beta

Petak, 27.07.2012.

15:10

Default images

"Mora da se prestane sa zaduživanjem, ali to neće moći da se desi preko noći i zato će morati radikalno da se saseku nepotrebni troškovi", kazao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve i stupanja na dužnost ministra. Dinkić je kazao i da će do septembra pripremiti plan fiskalne konsolidacije i da će taj teret pasti na najbogatije.

"U narednom periodu neće biti lako, ali ćemo uspeti da preživimo, da se stabilizujemo i onda da učinimo preokret", kazao je Dinkić, koji je i lider Ujedinjenih regiona Srbije.

Dinkić je naglasio da državna birokratija mora biti smanjena, navodeći da će za početak mnoge agencije biti ukinute.

Sadašnja Vlada Srbije je najsiromašnija u poslednjih 10 godina kada se govori o javnim finansijma koje zatiče na početku mandata, ocenio je Dinkić i dodao da vladu čeka manjak u kasi od 7,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dinkić je obećao da državne finansije u Srbiji više neće biti tajna i da će javnost imati uvida u njih.

Ministar finansija i privrede Srbije kazao je da će u pripremi programa antikriznim mera razgovarati sa svima - sindikatima, radnicima, predstavnicima malih i srednjih preduzeća i ekonomistima.

"Dok se stvari u EU ne poprave teško da mogu da se poprave i u Srbiji, ali će država pomoći najugroženijima - zanatlijama, srednjim i malim preduzećima i penzionerima - da što manje osete period krize", kazao je Dinkić.

Novi ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić ocenio je i da je potrebno ojačati proizvodnju jer bez toga ne mogu da žive oni koji se plaćaju iz budžeta.

Dinkić je osudio dosadašnje vođenje politike neumerenog zaduživanja, Dinkić je istakao da buduće generacije ne mogu da plaćaju za greške sadašnjih ili prethodnih generacija, i da će zato plan fiskalne konsoliacije krenuti od radikalnog sečenja nepotrebnih rashoda.

"Nije politika protiv stezanja kaiša kada se ukine nepotrebna birokratska državna institucija i takve ćemo nemilosrdno ukinuti u prvim mesecima vlade", najavio je Dinkić. i dodao da će plan fiskalne konsolidacije biti donet do kraja septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: