Mediji o Dačićevom ekspozeu

Mediji u regionu istakli su poruku budućeg premijera da će vlada voditi politiku pomirenja. Strani mediji sumnjaju da izbor Ivice Dačića vodi upravo suprotnom.

Info

Izvor: B92

Petak, 27.07.2012.

08:11

Default images

Hrvatski portal Index.hr preneo je glavne akcente iz ekspozea mandatara za sastavljanje vlade, a kao najvažniju izdvaja Dačićevu poruku da želi da radi na budućnosti zemlje i srpskog naroda, te da ne želi da se bavi podelama, ni aktuelnim, ni onim od pre dvadeset godina.

Ovaj portal prenosi, takođe, Dačićevo uverenje da nova vlada ima snage za ozbiljan preporod i da će njen prioritet biti ekonomski oporavak zemlje.

"Svi ostali ključni ciljevi, kao što su evropska budućnost Srbije, rešavanje pitanja Kosova, regionalna saradnja, borba protiv kriminala i korupcije, školstvo, zdravstvo i drugi, zavisiće od toga jesmo li sposobni da osiguramo ekonomski opstanak naše zemlje", citira Dačića Index.hr.

Agencija Federacije BiH Fena u prvi plan takođe izvlači Dačićevu poruku da je dosta krvi i da Srbija pruža ruku pomirenja, kao i da će se Srbija zalagati za bezbednost, stabilnost i dobre odnose na zapadnom Balkanu.

Fena prenosi da je budući premijer rekao da Srbija želi da bude faktor mira i stabilnosti u regionu, a da će se svi nesporazumi rešavati na miran način i u duhu saradnje. Ogranak katarske TV stanice Al Džazira navodi da će oči celog Balkana biti uprte u Dačića kada bude polagao zakletvu i navodi da će najveća zemlja nastala iz Jugoslavije dobiti premijera koji je nekada bio portparol Slobodana Miloševića, optužnog za ratne zločine.

Danas, navodi ta TV stanica na sajtu, njegova stranka se vraća se vraća na vlast prvi put u poslednjih 12 godina i to u koalicionoj vladi sa SNS.
I mada je Dačić rekao da njegova stranka neće vraćati Miloševićevu politku, u nekim balkanskim državama početak integracije Srbije u EU vide kao front koji će privremeno prikriti namere nove vlade.

Američka agencija Asošijejtid pres takođe navodi da mesto premijera Srbije dolazi nekadašnji Miloševićev portparol, što bi, smatra, moglo da podstakne nelagodnost uprkos proklamovanoj proevropskoj politici Ivice Dačića. U komentaru objavljenom uoči sednice Narodne skupštine, agencija navodi da će izbor ove vlade označiti prvi potpuni povratak Miloševićevih saveznika na vlast u Srbiji od njegovog zbacivanja s vlasti 2000. godine.

Dačić je obećao da neće oživljavati politku iz Miloševićeve ere i da će insistirati na evrointegracijama Srbije, ali postoje strahovanja da bi njegov izbor mogao da potkopa proces posleratnog pomirenja na Balkanu, smatra AP.

I britanska agencija Rojters podseća da je Dačić bio saradnik Miloševića, ali da je rekao da treba zaboraviti prošlost a da se ne treba plašiti povratka na vlast "političkog saveza koji je nekada Srbiju uveo u rat protiv NATO-a". "Ako kažu da reč Balkan znači 'krv i med', dosta je bilo krvi, vreme je da osetimo i ukus meda. Srbija pruža ruku pomirenja. Svima. Nemojmo više da se bavimo prošlošću, bavimo se budućnošću.

Želimo dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države", kazao je 46-godišnji mandatar u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije a prenosi Rojters.

"Zapad pažljivo procenjuje Dačićev pristanak na položaj premijera u savezu sa nacionalistima srpskog predsednika Tomislava Nikolića, bilo koji znak da bi Srbija mogla da skrene sa puta ka EU koji su uspostavili reformatori posle Miloševićevog pada 2000", navodi britanska agencija.

Frans pres prenosi da je Dačić najavio da će se nova vlada Srbije usredsrediti na evropske integracije, nastavljajući razgovore sa otcepljenim Kosovom, kao i ekonomski rast.

"Naš cilj je ubrzanje procesa evropskih integracija uz maksimalne napore za dobijanje datuma otpočinjanja pregovora o pristupanju", rekao je Dačić predstavljajući vladu. AFP prenosi i da je Dačić naglasio da "Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova" i da će njegova vlada poštovati sporazume postignute uz posredništvo EU u dijalogu sa Prištinom.

Zapadni elektronski mediji preneli su akcente iz ekspozea, stavljajući u prvi plan mandatarovo uveravanje da će vlada biti okrenuta budućnosti a ne prošlosti, i da će se usredsrediti na evropske integracije.

Radio Slobodna Evropa (RSE) naglašava da posle 12 godina u kabinet u Nemanjinoj 11 ponovo ulazi jedan socijalista, lider SPS "koji se u politiku vratio na velika vrata pre četiri godine kada je demokrata Boris Tadić sklopio sa njim vladajuću koaliciju".

Taj radio naglašava da Dačić obećava da će njegova vlada biti okrenuta ka budućnosti, kao i da se ekonomska politika neće zasnivati na pozivima gradjanima da "štede i stežu kaiš" i da vlast i "finansijski sektor moraju da dele sudbinu svog naroda".

"Glas Amerike" u izveštaju o Dačićevom ekspozeu u prvi plan stavlja mandatarovu definiciju Srbije kao države socijalne pravde koja počiva na solidarnosti.

"Kao važan cilj budući premijer je posebno istakao nastavak evropskih integracija zemlje", navodi američki radio, dodajući da su deo premijerovog ekspozea bili jačanje dinara, kritika rada NBS i bankarskog sistema uopšte, kao i mere za oživljavanje privrede i privlačenje stranih investicija.

"Glas Amerike" navodi da se Dačić tokom iznošenja ekspozea pozivao na ekonomiste Kejnza i Fridmana i da je parafrazirao Džona Kenedija i Zorana Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: