Najčudnije koalicije na lokalu

Ko će vladati na lokalu u većini opština je poznato. Koalicione ugovore potpisivali su i najljući neprijatelji, a kao razlog za to se navodi – interes građana.

Info

Izvor: B92

Subota, 14.07.2012.

11:19

Default images

B92 je istraživao u kojim opštinama su napravljene najčudnije koalicije.

Nema onih sa kojima se ne može. Na lokalu se mnogo smelije uskače u sve varijante i ruše pravila stranačkih centrala iz Beograda. Zato i ne čude kombinacije demokrata i naprednjaka, Preokreta i socijalista, URS-a i dojučarašnjih partnera koje su kritikovali u svakoj zgodi.

"I ovo ne mora ništa da znači, a može i da znači. Siguran sam da će ova koalicija biti uspešna", kaže Milosav Miličković, koji je izabran za predsednika opštine Rakovica.

I Branislav Vujović iz DS-a, koji je izabran za predsednik Skupštine opštine, sličnog je mišljenja.

"Mislim da je ova koalicija trenutno u interesu građana, prvestveno građana", smatra on.

Ipak, nije svuda prošlo glatko kao u Rakovici. Prethodno je u Trgovištu koalicija oko SNS-a i SPS-a formirala vlast uz pomoć odbornika DS-a. Odmah je došao zahtev iz Krunske da se to poništi. No, slede njihove ostavke u stranci, ali i ostanak u vlasti.

U Lapovu su se udružile demokrate, koalicija oko SPS-a i Grupa građana "Za život Lapova”, u kojoj se između ostalih nalaze i Dveri.

Zanimljiva vlast je i u Kragujevcu. Preokret je podržao većinu u kojoj se nalaze maltene svi njihovi ljuti protivnici – URS, SPS, DSS. Negde su kao što je to slučaj u Lučanima skupštinsku većinu napravile gotovo sve stranke.

Marko Blagojević iz Cesida kaže da postoji mogućnost da su ljudi na lokalu ipak dobili zelena svetla od svojih centrala da sami odluče da li će i sa kim u koaliciju.

Moguće je da će u trenutku kad bude bila formirana republička vlast svi oni dobiti nalog da lokalne koalicije moraju da se prave po istom modelu kao što je napravljena koalicija na republičkom nivou, te će oni koji su pravili neke druge koalicije biti prinuđeni da ta partnerstva raskidaju i ulaze u nove koalicije i prave većinu sa nekim drugim koalicijama i partijama", kaže Blagojević.

Programske razlike i spajanje gotovo nemogućih kaolicija nije moglo da prođe i bez optužbi o kupovini poslanika, pljuštanja uvreda, intervencije policije, protesta građana koji su smatrali da su izdani potezom onih koje su tek pre nešto manje od dva meseca izabrali. U nekim mestima, kao što je to slučaj u Bačkoj Palanci, podnete su krivične prijave zbog sednice na kojoj su birani predsednik, zamenik i opštinsko veće.

Za sada izgleda da se u većini mesta neće preslikati potencijalna većina iz budućeg republičkog parlamenta. Zbog toga se čini da su predstavnici stranaka na lokalu ipak imali prećutnu saglasnost centrala za koalicije, i da su samo malo lošije prošli oni koji su na početku bili u fokusu javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: