PUPS:Ovakav sporazum ne potpisujemo

Beograd -- Milan Krkobabić kaže da PUPS neće potpisati koalicioni sporazum jer nije zadovoljan tretmanom u pregovorima oko formiranja nove vlade.

"PUPS neće potpisati nacrt koalicionog sporazuma u ovoj formi, jer nije precizan", rekao je potpredsednik PUPS-a.

Predsedništvo PUPS je četiri sata iza zatvorenih vrata razmatralo koalicioni sporazum, a Krkobabić je istakao da je proces formiranja vlade još uvek otvoren i dodao da će se "videti hoće li biti trećeg pokušaja ili novih izbora".

Krkobabić je posle višečasovnog sastanka sporazum koji je PUPS-u dostavio mandatar Ivica Dačić nazvao "skraćenim" i istakao da njegova stranka traži tretman ravnopravnog partnera u budućoj skupštinskoj većini.

"Ne tražimo ni manje ni više od onoga za šta preuzimaju odgovornost koalicioni partneri. Ovde (u sporazumu) o tome nema ni govora. Vlada SPS-SNS-URS za nas nije prioritet ukoliko se ne nastavi niz sa PUPS-om", upozorio je Krkobabić i naglasio da "i posle drugog pokušaja formiranja vlade, može da usledi i treći, ali i novi izbori".

Dačić večeras sa Krkobabićem

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je da će večeras razgovarati sa predsednikom PUPS-a Jovanom Krkobabićem. Krkobabić je potvrdio i da će tokom dana razgovarati sa Dačićem ne precizirajući ni vreme ni mesto, naglasivši da to ne zavisi od PUPS, koji je "dostupan 24 sata za razgovor".

On je rekao da nema razloga da se stranka boji neke nove opcije izbora, ali da PUPS nastupa samostalno i da koalicija SPS-PUPS-JS "više ne postoji kao obavezujući stav".

Ipak, Krkobabić je dodao da su u PUPS-u spremni da ohrabre koalicione partnere i da vrlo brzo naprave novi, unapređeni tekst sa pravom platformom.

Prethodno je najavljeno da će veliki koalicioni sporazum biti potpisan sutra.

Krkobabić i pored insistiranja novinara nije precizirao koja minsitarstva bi po njemu trebalo da pripadnu PUPS, već je naglasio da taj broj mora biti srazmeran broju poslaničkih mandata, rekavši:

"Ako neko sa 13 mandata može da upravlja zemljom (URS), a neko sa 12 ne treba da postoji, onda se varate".

PUPS je, pojedinačno gledano, druga stranka po jačini u koaliciji sa SPS-om - od ukupno 44 poslanika SPS ima 22, PUPS 12, a Jedinstvena Srbija sedam.

On je, medjutim, rekao da sva pisanja medija u poslednje vreme o njegovim ličnim zahtevima i ambicijama nisu tačna, ali na uporno insistiranje novinara nije odgovorio šta je ono što bi zadovoljilo PUPS.

Krkobabić je ocenio da je potrebno utvrditi kvote pre konačnog dogovora o preuzimanju odgovornosti i naglasio da su socijalno preduzetništvo, socijalna politika i pomoć najugroženijim penzionerima ono što je bio prioritet PUPS i tokom kampanje, a i sada.

PUPS četiri sata iza zatovrenih vrata

Inače, sednica Predsedništva PUPS-a počela je u 11 sati, a za 14h je bila najavljena konferencija za novinare na kojoj je trebalo da budu saopšteni stavovi. Ipak, rasprava se otegla, pa se dugo čekalo i na bilo kakvu zvaničnu informaciju.

On se pozvao na situaciju u Beogradu, gde je, kako je podsetio, obezbedjena 13. penzija za sve one koji imaju penziju ispod 15.000 dinara, naglasivši da to mora biti slučaj u celoj Srbiji.

U prilog tome da PUPS mora biti tretiran kao ravnopravan partner, Krkobabić je rekao da bi suprotno predstavljalo negaciju partije kojoj je, kako je naglasio, narod ukazao poverenje.

"Uložićemo dobru volju i energiju da se popravi ovaj koalicioni sporazum. Srešćemo se, definisati naš predlog i ako to bude usvojeno nema razloga za brigu, Srbija će slaviti. Medjutim, koalicija ne sme da bude nužno zlo i da se samo sakupi nesrećnih 126, odnosno 127 poslanika", rekao je Krkobabić i ponovio da PUPS nema razloga da se boji i pravljenja neke nove opcije.

Novinarima je predstavljen i zaključak višečasovne sednice Predsedništva, u kome je navedeno da je to telo PUPS dalo punu podršku lideru Jovanu Krkobabiću na do sada preduzetim aktivnostima na ostvarivanju nacionalnih i državnih interesa i ovlastilo ga da uzme aktivno učešće u procesu formiranja skupštinske većine i vlade, uz napomenu da do sada nisu bili tretirani kao ravnopravni partneri i insistiraju da budu vrednovani onako kako su ih vrednovali gradjani.

Kroz zaključke Predsedništva ponovljen je stav PUPS da je prioritet zaštita penzionera, da socijalni program Beograda bude osnov za definisanje socijalnog programa na teritoriji Srbije, kao i institiranje na socijalnom preduzetništvu.

U zaključcima se podseća da poslanička grupa PUPS ima 12 poslanika i da je stranka spremna da preuzme punu odgovornost u realizaciji zajedničkih ciljeva, na, kako je naglašeno, dobrobit gradjana Srbije.

Ranije, predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić je izjavio za "Pres" da ta stranka još nije odlučila da li će učestovati u budućoj vladi i da nije učestovala u pregovorima, već da iz medija saznaje o podeli resora.

Iz redova te stranke se tokom vikenda moglo čuti i da su u pregovorima "svedeni na dekor za TV kamere", a Krkobabić je rekao da će PUPS razmotriti koalicioni sporazum "jer se radi o državi, pa se o svemu mora razgovarati strpljivo i mudro".