Još tri potpisa do vlade

U stranačkim taborima užurbano se radi, jer će u utorak biti obelodanjen sadržaj sporazuma nove vladajuće koalicije, pišu Novosti.

Info

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 09.07.2012.

08:13

Default images

Srbija dobija novu vladajuću većinu čiju će okosnicu da čine naprednjaci, koalicija oko socijalista i Ujedinjeni regioni Srbije. U sva tri politička tabora Novostima je potvrđeno da će u utorak biti potpisan koalicioni sporazum kao osnova za formiranje buduće vlade Srbije sa Ivicom Dačićem na čelu.

Scenario zajedničkog parafiranja strateškog dokumenta buduće vlasti još se priprema u stranačkim kuhinjama, ali ideja je da sporazum bude obelodanjen na "neutralnom terenu" u Skupštini Srbije.

Prema saznanjima Novosti, Dačić, Vučić i Dinkić su od njihovog prvog trojnog susreta koji je održan u petak, praktično na stalnoj vezi. Oni svakodnevno "šminkaju" tekst koji neće, kako je rečeno Novostima, biti izraz velikih reči i deklarativnog međupartijskog pomirenja već programski manifest buduće vlasti sa konkretnim političkim i ekonomskim ciljevima.

Kako nam je potvrdio mandatar Ivica Dačić, on bi trebalo da se u ponedeljak sretne i sa najbližim koalicionim partnerima iz JS i PUPS kako bi uneli zajedničke prioritete u koalicioni sporazum.

"Svaka stranka će ugraditi svoje osobenosti u objedinjeni dokument", rekao je Dačić.

Partija Jovana Krkobabića održaće pre toga i sednicu Predsedništva: "Razgovaraćemo o političkom i ekonomskom programu koji bi trebalo da ima vladajuća koalicija", rečeno je Novostima u vrhu PUPS.

Posle medijskih spekulacija da stranka penzionera zateže, da traže previše i ucenjuju, u svim stranačkim centralama smo čuli da je priča prenaduvana i da će Krkobabić sigurno biti deo parlamentarne većine.

Rukovodstvo URS već je ovlastilo Dinkića da u njihovo ime potpiše koalicioni sporazum i oni već spokojni čekaju susret trojke.

"Očekujem da u utorak sporazum bude i potpisan. Dogovor je već postignut - potvrdila je Suzana Grubješić, koja bi trebalo da preuzme funkciju potpredsednika vlade u oblasti evrointegracija.

Takođe, Dačić će ove nedelje razgovarati i sa ostalim parlamentarnim strankama kako bi ih upoznao sa osnovnim ciljevima nove republičke vlasti, a biće im ponuđeno i učešće u skupštinskoj većini.

"Podržavaćemo sve zakone koji su proevropski, ekonomski korisni i afirmišu manjinska prava", rekao je Novostima Balint Pastor, šef poslanika SVM.

Kadrovska kombinatorika nove vlasti još nije završena. Poznato je da će vlada imati 15 resora i ukupno 17 članova, a da će se portfelji raspodeliti po formuli: naprednjaci osam, koalicija oko SPS pet, a URS dva. S tim što će URS i SNS imati po jedno potpredsedničko mesto.

Prema procenama u svim strankama, novi ministri bi trebalo da polože zakletvu 24. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: