Danas sastanak Dačića i URS-a

Za danas je zakazan sastanak mandatara za sastav nove vlade Srbije Ivice Dačića i predstavnika Ujedinjenih regiona Srbije.

Info

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2012.

00:25

Default images

Član predsedništva URS-a Boško Ničić za Radio B92 kaže da je ovaj sastanak zapravo finalizacija dogovora koje su dve koalicije započele pre nekoliko nedelja.

"Očekujem da mi kao ta grupacija koja je dogovorila zajednički nastup potpišemo sporazum, a da već za dan dva usledi naš zajednički sastanak. Negde do kraja ove nedelje, ili sredinom sledeće razgovori da budu završeni, da održimo sednicu Skupštine Srbije, da izaberemo predsednika Skupštine, da izaberemo radna tela, a nakon toga da Skupština izabere i novu vladu, negde najkasnije do 25. jula bi trebalo da se dobije nova vlada, ako sve bude teklo onako kako su do sada tekli pregovori", kaže Ničić.

Agenciji Beta je iz URSa rečeno da je namera sve tri strane - URS, koalicija oko SPS-a i oko Srpske napredne stranke, da se dogovor bude jasan i konkretan, i da se "staviti na papir" u vidu sporazuma.

Po informaciji iz URS, dogovorom će biti jasno definisani ciljevi i konkretne mere koje će se sprovoditi u nacionalnoj politici, ekonomskoj i socijalnoj politici, evrointegraciji, spoljnoj politici, borbi protiv monopola, reformi pravosuđa, borbi protiv kriminala i korupcije i "departizaciji".

Agenciji Beta je u URS rečeno da to neće biti sporazum o pomirenju, već o poslu koji mora da se obavi timski, da bi se Srbija "izvukla iz blata i pokrenula jer je situacija jako teška, posebno u javnim finansijama".

"Zato će prvi korak biti precizno utvrđivanje 'dubioze' budžeta koju je iza sebe ostavila Demokratska stranka koja je u prošloj Vladi kontrolisala Ministarstvo finansija, trezor, Poresku upravu i Narodnu banku Srbije", rekao je izvor iz URS.

Izvior je istakao da će program rada nove vlade biti "ozbiljan i sadržajan", sa "jasnom podelom poslova i odgovornosti".

Ivica Dačić je ranije najavio da će posle URS-a razgovarati i sa drugim parlamentarnim strankama i koalicijama, bez obzira da li one žele da budu deo parlamentarne većine, pre svega da bi svima bilo jasno, o kakvim ciljevima i programima je reč, odnosno za šta će se zalagati nova vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: