Nikolić: Vlada da bude tim

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić se nada da raspodela mesta neće biti odlučujući faktor za formiranje nove vlade i da će konačno "vlada da bude tim".

Info

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

21:32

Default images

"Ja bih želeo da ta vlada bude tim, i da se konačno i jednom sastavi tim. Vlada nisu feudi, ministarstva nisu vlade. Ova vlada nema pravo na greške, ona će biti pod lupom, kao i predsednik države," rekao je predsednik Nikolić gostujući u Utisku nedelje TV B92.

On je rekao da je ostao isti čovek, ali stariji i ozbiljniji odnosno svestan da je pobedio, a da u prethodnim predsednicima Srbije nema uzore.
Odgovarajući na pitanje kako gleda na prethodne predsednike Srbije u poslednjih 20 godina, Nikolić je rekao da su Srbiju vodili "Milošević i Tadić sa mnogo svoga u svemu tome, a Milutinović bez tog svoga". "U svemu treba naći meru", rekao je Nikolić.

"Moj zahtev biće da se istraži kriminal, ko god formirao tu vladu," kazao je Nikolić. Upitan šta je sa istragom o izbornoj krađi, i da vladu prave ljudi koje je on za to optuživao, Nikolić je rekao da će to moći da se istraži ako vladu formira SPS-SNS, a da će, ako se to dokaže, posledice snositi odgovorni. "Moja reč da su pokradeni izbori, nije dokaz da su pokradeni," kaže on.

"Kad dokažem da su izbori pokradeni, oni koji su izbore krali neće moći da budu na političkoj sceni", kaže Nikolić.

"Moja ustavna obaveza je da onome ko pruži dokaze da iza njega stoji većina u skupštini, omogućim da formira vladu, sa tim ja nemam drugo ništa," rekao je on o formiranju vlade. "Ja se više ne pitam od kada sam položio zakletvu ko će da formira vladu." On je rekao da ga SNS nije razočarala što je mandat ponudila Dačiću, i da misli da oni koji vode naprednjake to dobro rade.

Nikolić je istakao koliko Srbiju košta svaki dan bez vlade i da se odugovlači, tako da je bio, kako je rekao, presrećan kada je neko došao i rekao da ima parlamentarnu većinu.

Upitan šta misli o izjavi lidera SNS Aleksandra Vučića da ne želi da bude potrčko u novoj vladi, u kojoj će tajkuni određivati šta da radi, Nikolić je rekao da nije razgovarao sa liderom naprednjaka, ali i da će podržati Vučića u bilo kojoj odluci. On je rekao da ukoliko postoje uslovi za neke funkcije, on podržava takav Vučićev stav, i da tako treba da postupa svaka stranka. "Ne vidim razloge zašto bi neko insistirao za neke funkcije. Naročito na mesto glavnog u BIA. To izaziva sumnju. Ja bih od tog mesta bežao ko đavo od krsta, " rekao je on na konstataciju da bi možda uslov za novu vladu bio da Milan Krkobabić bude na čelu bezbednosno-informativne agencije.

"Nije da me niko ništa ne pita, ali sam ja izneo svoje mišljenje. Mišljenje je bilo da Srbija dobije vladu. Ima 15 ministara i ne znači da sam premijer donosi odluke. Mislim da će u ovoj vladi biti mnogo demokratije, jer će svako da razmišlja o onome kako je prošla ona vlada", rekao je Nikolić odgovarajući na pitanje da li ga je neko nešto pitao iz SNS kada su odlučili da formiraju vladu sa SPS-PUPS-JS.

Moguće je da u SNS misle da je svaka vlada bolja od one u kojoj bi bila DS, rekao je Nikolić i podsetio da više nije na čelu te partije.

Upitan da li je razgovarao, kako se priča, sa liderom SDPS- a Rasimom Ljajićem o ulasku te stranke u vladu, on je rekao da je to tačno i da mu je Ljajić rekao da oseća obavezu da sledi DS, ali ostaje da razmisli da li će tu vladu da pomogne. "Tada sam mu dao jedan argument koji bih dao svakoj manjinskoj stranci, a to je: tvoj narod treba da bude u vlasti. Manjine ne treba da budu u opoziciji," rekao je Nikolić.

Upitan da li je istina da ga je ambasadorka SAD Meri Vorlik, prilikom posete, pitala kako da se bori sa korupcijom ako je u novoj vladi Ivica Dačić, predsednik Srbije je rekao da to nije istina: "Ambasadorka Vorlik je donela stav Stejt departmenta da će Amerika sarađivati sa vladom koju formira skupština. Zna ona da je Dačić bio značajan faktor u bivšoj vladi."

Predsednik Nikolić je kazao da je drugi dan posle izbora dobio čestitke od državne sekretarke SAD Hilari Klinton, koja mu je najpre čestitala pobedu na izborima, a zatim čestitala demokratske izbore u Srbiji, i rekla da "ćemo sad konačno rešiti pitanje Kosova".

Šta je predsednik Srbije rekao o pitanju Kosova i zadacima na kojima će inistirati u toku mandata pročitajte u odvojenoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: