SNS-SPS:Za 15 dana 15 ministarstava

Beograd -- SNS i stranke okupljene u koaliciji oko SPS usaglasile danas političke ciljeve i zadatke nove vlade i ocenili da ona treba da bude formirana u najkraćem roku.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić rekao je novinarima nakon razgovora sa predstavnicima SNS da kadrovska rešenja nisu dogovorena, ali da je početni predlog da vlada ima oko 15 resora.

Dačić je rekao da su zajednička opredeljenja stranaka koje bi trebalo da čine novu vladu da Srbija bude članica Evropske unije, da bude faktor stabilnosti u regionu, da se očisti od kriminala i korupcije i da se poštuje princip socijalne pravde.

Dačić i Vučić su novinarima, po završetku razgovora u sedištu SNS-a, rekli da danas nije razgovarano o kadrovskim rešenjima već o prihodnoj i rashodnoj strani budžeta i o tome da je nesporno da Srbija nastavi evropski put, dobijanje datuma za otvaranje pregovora sa EU, ali i prihvatanje i realizaciju evropskih standarda.

Vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije plen, da je pred budućom vladom ozbiljan posao i da će od ponedeljka početi rad na detaljnoj izradi plana i programa buduće vlade, a u narednih pet dana i o njenoj strukturi.

Prema njegovim rečima, buduća vlada mora žestoko da se bori protiv korupcije i kriminala i da je jedan od glavnih ciljeva dobijanje datuma početka pregovora.

Vučić je rekao da će se SNS zalagati za ukidanje restriktivnog zakona o javnom informisanju i o javnim nabavkama.

Inače, Vučić, i pored insistiranja novinara u više navrata, nije želeo da kaže da li će biti član nove vlade.

Lideri SNS i koalicije SPS-PUPS-JS počeli su danas razgovore o sastavljanju vlade, nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić mandat za sastav vlade dao predsedniku socijalista Ivici Dačiću.

Rukovodstvo SNS na pregovorima predvodi vršilac dužnosti predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić, a delegaciju koalicije SPS-PUPS-JS
Ivica Dačić.