Dačić dobio mandat za sastav vlade

Predsednik SPS Ivica Dačić zatražio je od predsednika Srbije Tomislava Nikolića mandat za sastav vlade i dobio ga.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

11:08

Default images

Kako je saopštio Nikolić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, nakon sastanka sa Dačićem, da ga je koalicija SPS-PUPS-JS ubedila da ima parlamentarnu većinu.

"U toj većini biće SNS i URS i verovatno neki drugi predstavnici manjina građana u Skupšini Srbije koji čekaju da najpre ova koalicija obezbedi dovoljnu većinu", rekao je Nikolić.

"Vlada Srbije treba da bude mala po broju, efikasna i odgovorna i da dogovorm odlučuje o bitnim stvarima za gradjane", rekao je Nikolić, posle sastanka sa Dačićem.

Rukovodstvo SNS i koalicije SPS-PUPS-JS sutra u 10h u sedištu SNS-a počinju razgovore o formiranju buduće vlade. Kako je najavljeno iz SNS, razgovore će u ime te stranke voditi lider Aleksandar Vučić, a u ime kolaicije SPS-PUPS-JS lider socijalista i mandatar nove vlade Ivica Dačić.
Tanjug
On je kazao da koja god vlada treba da bude izbarana ona će biti na evropskom putu i ne treba da zazire ni od čijeg stava. Naveo je da Srbija ostaje na stabilnom kursu ka EU i nova vlada će ostati istrajna na ulasku Srbije u EU.

"Danas je Vidovdan, jedan od najvećih praznika u Srbiji i danas Srbija dobija promene", poručio je Nikolić i podsetio da su gradjani 6. maja na izborima rekli da žele promene, da žele da rade i da žele život dostojan čoveka.

On je ocenio da novoj vladi neće biti lako jer će biti suočena sa brojnim problemima, počev od Kosova i Metohije koje je dosad rešavano tako da se izbegavala odgovornost.

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost", rekao je Nikolić i dodao da Srbija ima prijatelje i na zapadu, i na istoku, severu i jugu, kao i da su joj svi susedi jednako važni.

Nikolić je napomenuo da je pred novom vladom borba protiv korupcije i kriminala, jačanje ekonomije, izgradnja infrastrukture, preispitivanje privatizacija, reofrma pravosudja i medija, ali i da će jedan od najvažnijih zadataka biti da vrati "srpsku pamet" koja je prethodnih godina otišla iz države.

"Mi moramo da vratimo našu pamet, da ih motivišemo da rade i zarade", rekao je predsednik Srbije i dodao da treba uraditi kvalitetne projekte da bi investitori ulagali u našu zemlju.

Na pitanje da li će Dačić i na koji način nastaviti pregovore i da li će u njima predstavljati i URS, Nikolić je rekao da ne zna kako teku pregovori.

"U njima nisam učestvovao i neću da učestvujem ali pretpostavljam da će svako da zastupa stavove svoje političke stranke i da će formirati zajednički program", rekao je on.

Nikolić je na kraju rekao da se nada da će se gradjani Srbije obradovati ovoj vidovdanskoj vesti.

Rukovodstvo SNS i koalicije SPS-PUPS-JS sutra u 10h u sedištu SNS-a počinju razgovore o formiranju buduće vlade. Kako je najavljeno iz SNS, razgovore će u ime te stranke voditi lider Aleksandar Vučić, a u ime kolaicije SPS-PUPS-JS lider socijalista i mandatar nove vlade Ivica Dačić.

Dačić, koji je dobio mandat za statav nove vlade, obratio se javnosti u 12.30.

Delegacija SPS, predvođena predsednikom te partije Ivicom Dačićem stigla je danas oko 11 časova u Predsedništvo Srbije na Andrićevom vencu, gde je održan sastanak sa predsednikom Srbije o vladi SNS-SPS.

Osim Dačića, kod predsednika Srbije bili su i Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović, Jovan Krkobabić, Dragan Marković Palma i portparol SPS-a. U delegaciji nije bio Milutin Mrkonjić.

Kako je juče B92 nezvanično saznao B92, Nikolić bi danas trebalo da ponudi Dačiću mandat za sastav vlade, nakon čega bi lider socijalista s takvom ponudom, trebalo da ode u svoju stranku i da traži podršku za koaliciju sa naprednjacima.

Predsetimo, Nikolić je juče izjavio da očekuje da Dačić od njega danas zatraži mandat za sastavljanje Vlade Srbije.

Biografija Ivice Dačića

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu.

Osnovnu školu je završio u Žitoradji kod Prokuplja, gimnaziju u Nišu, a Fakultet političkih nauka, odsek žurnalistike, u Beogradu 1989. godine.

Bio je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. godine je izabran za prvog predsednika Mladih socijalista Beograda.

Početkom devedesetih bio je urednik u listu Socijalističke partije Srbije (SPS) "Epoha", koji se ubrzo ugasio.

Član SPS-a je od sredine 1991. godine.

Bio je šef Informativno-propagandnog štaba SPS na izborima 1992. i 1993, zatim poslanik u Veću gradjana u prvoj skupštini SRJ, član Izvršnog odbora Glavnog odbora (IO GO) i potpredsednik Saveta za informisanje i propagandu SPS.

U najuže rukovodstvo stranke, za člana IO GO, sa najviše dobijenih glasova, izabran je na Drugom kongresu SPS 26. oktobra 1992.

Na istu funkciju ponovo je izabran na narednom kongresu 1996, kada su sprovedene velike kadrovske promene u rukovodstvu stranke, i od 27 članova IO GO, izabranih 1992, ostalo samo petoro, medju kojima i on. Nakon toga je osam godina bio portparol SPS.

Za predsednika beogradskih socijalista izabran je 10. februara 2000. i ponovo 5. decembra 2000. na Izbornoj konferenciji Gradskog odbora SPS.

Na Šestom kongresu SPS, 18. januara 2003. godine izabran je za predsednika GO SPS.

Za predsednika SPS-a izabran je na Sedmom kongresu partije 3. decembra 2006. godine pobedivši u drugom krugu protivkandidata Milorada Vučelića. Dačić je dobio 1287, a Vučelić 792 glasa delegata.

Od 1996. Dačić je bio poslanik u Veću gradjana Skupštine SRJ i predsednik Odbora za javno informisanje, a od juna 1977. i član Odbora za spoljnopolitičke odnose. U aprilu 1999. Savezna vlada ga je imenovala za člana UO Tanjuga, a početkom maja za predsednika saveta Savezne javne ustanove RTV Jugoslavija.

U prelaznoj vladi Srbije, posle petooktobarskih promena (od oktobra 2000. do januara 2001), bio je koministar Srbije za informisanje sa Biserkom Matić (DOS) i Bogoljubom Pejčićem (SPO).

Na saveznim izborima 24. septembra 2000. izabran je za poslanika u Veću gradjana Skupštine SRJ i potom za člana Odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća Savezne skupštine.

Od 2003. godine je narodni poslanik u Skupštini Srbije, šef poslaničke grupe SPS-a. Od 2007. je predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.

U vladi Srbije izabranoj 7. jula 2008. godine Dačić je prvi potpredsednik vlade (zamenik premijera) i ministar policije.

Član je Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Bio je kandidat SPS-a za izborima za predsednika Srbije 13. juna 2004. godine kada je dobio 125.952 glasa ili 4,04 odsto glasova birača.

Na predsedničkim izborima 2012. godine osvojio je 556.013 glacova i treće mesto. Koalicija okupljena oko SPS je na parlamentarnim izborima 2012. godine osvojio 44 poslanička mandata, odnosno 14,53 odsto.

Njegovo ime nalazilo se na spisku ličnosti iz okruženja predsednika Miloševića kojima je bio zabranjen ulazak u zemlje EU.

Bio je predsednik košarkaškog kluba Partizan, predsednik Sportskog saveza Srbije i potpredsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Za predsednika rukometnog kluba Partizan izabran je 23. juna 2007. godine.


Dobitnik je nagrade "Najevropljanin" za doprinos evropskim integracijama Srbije. Govori ruski i engleski jezik. Oženjen je Sanjom i imaju sina Luku i kćerku Andreu. Navija za Partizan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

392 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: