Dačić dobija mandat danas u 11h

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće danas s liderom SPS Ivicom Dačićem. Sastanak najavljen u 11 časova. Nakon toga Nikolić će se obratiti novinarima.

Info

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

19:46

Default images

Nikolić je juče izjavio da očekuje da Dačić od njega danas zatraži mandat za formiranje nove vlade.

"Mislim da su se u mom odstustvu stvari razvijale brzo i da postoje nagoveštaji kako bi Dačić mogao da dođe da mi pruži dokaze da je formirana skupštinska većina i da zatraži mandat za formiranje vlade", rekao je Nikolić.

To je dobro zato što bi svako drugo odugovlačenje značilo beskrajno mnogo lošeg i gubitak vremena kojeg Srbija ima jako malo, dodao je
Nikolić. Predsednik Srbije je naveo da on od nove Vlade očekuje da omogući ljudima da rade uz neprekidnu brigu za bezbednost i da se Srbija pravno i po uredjenosti približi Evropskoj uniji.

Upitan hoće li naprednjaci voditi buduću vladu, Nikolić je odgovorio da ne zna i da je to "pitanje za naprednjake".

Nikolić je na prijemu kluba Privrednik poručio da će biti partner privrednicima, koje je pozvao da ostanu u Srbiji i istakao da će institucija predsednika razvijati partnerske odnose sa privredom, javio je RTS.

Ekipa B92 nije imala mogućnost da uđe u klub Privrednik, jer je pristup bio omogućen samo državnim medijima, RTS-u i Tanjugu.

Pribićević: Kraj utakmice tek kad vladu podrži parlament

Ognjen Pribiæeviæ (Tanjug, arhiva)
Bivši ambasador u Nemačkoj, politički analitičar Ognjen Pribićević je, gostujući u vestima TV B92, prokomentarisao je da bi Dačić danas eventualno postao kandidat za mandatara, a da treba sačekati i videti da li bi vlada koju bi oformio dobila podršku u parlamentu, i "tada je tek utakmica završena".

Upitan da li ima simbolike u tome što ćemo mandatara verovatno dobiti na Vidovdan, Pribićević je rekao: "Simbolike nema uopšte. To je važan datum u našoj istoriji, a ovi izbori nisu imali ništa istorijsko". On je dodao da su izbori na neki način bili i pomalo dosadni.

Pribićević je ocenio da je glavni motiv SPS-a velika ponuda koju je dobio za mesto premijera, ali, prema njegovom mišljenju, ipak postoje rezerve za prelazak na drugu stranu. On je podsetio na pomirenje između SPS-a i DS-a i napomenuo da je tom prilikom došlo i do prihvatanja "strategije levih partija". Okretanje leđa demokratama, smatra Pribićević, ne bi značilo samo promenu partnera, već i promenu strategije.

On je skrenuo pažnju na teške reči koje su se ovih dana mogle čuti na relaciji URS-DS, i napomenuo da stranke koje su pripadale nekadašnjem demokratskom bloku ne treba sebi da dopuste takvu polemiku.

On je rekao da će sve što se dešava loše uticati na birače. "Birači loše reaguju na ovo. Izlazili su na izbore, glsali za jednu stranku, a oni prelaze na drugu stranu. prelaze se granice u politici, siguran sam da će birači reagovati."

On je rekao da će nova vlada morati da se dokazuje, i da međunarodnoj zajednici nije važno ko će ovde formirati vladu. Njima je važno da Kosovo bude priznato u formalnim granicama i to pitanje čeka novu vladu već u septembru, oktobru, ocenjuje Pribićević. On smatra da pitanja Kosova i EU ne bi pomirila DSS i DS, mada, kako je rekao, vidimo da je sve moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

424 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: