"Na potezu Tadić i Vučić, ne SPS"

Slavica Đukić-Dejanović izjavila da su u pregovorima o novoj vladi na potezu predsednik DS Boris Tadić i lider SNS Aleksandar Vučić, a ne socijalisti.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2012.

18:25

Default images

Đukić Dejanovićeva je dodala da joj je žao što nije dala mandat Ivici Dačiću kada je imala šansu.

"Njih treba pitati dokle su pregovori stigli", rekla je Đukić-Dejanović novinarima u sedištu SPS u Beogradu i poručila da lider socijalista Ivica Dačić nema pretenzije da bude premijer.

"Naprednjaci misle da bi u njihovoj kombinaciji Dačić bio premijer. O tome (premijerskom mestu) sa demokratama nismo razgovarali", rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je, ipak, istakla da socijalisti smatraju "da nema političara koji bi bilo koju državnu funkciju bolje realizovao od Ivice Dačića".

Potpredsednica SPS je ukazala da pregovori o novoj vladi ne idu željenom brzinom, ali je podsetila da još nisu istekli zakonski rokovi za formiranje izvršne vlasti.

"Razgovori ne idu dinamikom kojom bismo svi mi želeli, ali je važno da se formira vlada koja će se programski usaglasiti i rešavati ekonomska i nacionalna pitanja", rekla je Đukić-Dejanović.

Skupština Srbije je konstituisana krajem maja, a rok za formiranje izvršne vlasti je 90 dana od tog roka.

"Žao mi što Dačić nije mandatar"

Potpredsednica SPS Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi Srbija imala vladu da je ona, dok je bila vršilac dužnosti predsednika Srbije, mandat dala Ivici Dačiću.

Đukić-Dejanović je rekla da je pogrešila što premijerski mandat nije dala lideru socijalista između dva kruga predsedničkih izbora u maju, dok je još obavljala funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije.

"Za Srbiju je najgori ishod da ponovo idemo na izbore. Možda je neko za to jer misli da će ostvariti bolji rezultat", rekla je ona o pregovorima o novoj vladi posle parlamentarnih izbora održanih 6. maja.

Đukić-Dejanović je istakla da se u javnosti stvara utisak da SPS koči pregovore o novoj vladi, ali je ukazala da to nije istina.

"Razgovore vode oni koji su dobili više glasova od nas, mi još nismo dobili mandat", rekla je ona aludirajući na Demokratsku stranku i Srpsku naprednu stranku koje u novom sazivu Skupštine imaju 73, odnosno 67 poslanika.

"Dačiću se kaže da danas dođe, pa ga dva tri dana niko ne zove", rekla je Đukić-Dejanović govoreći o načinu na koji se vode pregovori o vladi.

Đukić-Dejanović nije isključila mogućnost da demokrate i naprednjaci formiraju vladu.

Potpredsednica SPS je ranije danas novinarima rekla da su u pregovorima o vladi na potezu lideri demokrata i naprednjaka, Boris Tadić i Aleksandar Vučić, a ne socijalisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: