Dačić zahteva mesto premijera od DS

Kako saznaje B92, rukovodstvo SPS je odlučilo da se od DS zahteva premijersko mesto za Ivicu Dačića, ukoliko ta stranka želi u vladu sa socijalistima.

Info

Izvor: B92

Petak, 22.06.2012.

14:23

Default images

Odluka o novoj vladi možda već večeras na sastanku Dačić - Tadić. U svakom slučaju tokom vikenda biće poznato da li će se SPS okrenuti pregovorima sa SNS.

Ovaj preokret u pregovorima bio je očekivan, s obzirom na to da je Srpska napredna stranka socijalistima ponudila gotovo sve što ova stranka zahteva - što uključuje i premijersku fotelju za Ivicu Dačića.

Iz SPS-a saznajemo da će se pregovori nastaviti "ubrzanom dinamikom", a tokom dana, kao i tokom vikenda, očekuju se ključni razgovori predsednika demokrata, socijalista i URS-a. Nakon njih će biti jasno da li će ove stranke formirati vladu ili će se SPS okrenuti pravljenju nove većine sa Srpskom naprednom strankom i URS-om sa kojim socijalisti imaju sporazum o saradnji.

Podsetimo, Ivica Dačić je u izbornoj noći, slaveći dobar rezultat na parlamentarnim izborima, rekao da se "ne zna ko će biti predsednik, ali se zna ko će biti premijer", ali je kasnije, tokom 40-ak dana pregovora o vladi, iz koalicije SPS-PUPS-JS je konstantno javnosti poručivano da će koalicija biti pravljena sa dosadašnjim partnerom – Demokratskom strankom. Iz redova socijalista se moglo čuti i da je Boris Tadić "najbolji kandidat za premijera".

Podsetimo da je redakcija NIN-a juče objavila da je lično Mlađan Dinkić pokazao papir Dačićevih sugestija za formiranje vlade u kojima jasno stoji rečenica da „Rusi ne žele Tadića za premijera“.

Kako saznajemo u SPS-u, u stranci nisu bili iznenađeni ovom odlukom, jer je od početka pregovora bilo jasno da će Dačić tražiti razlog koji bi mu poslužio da se okrene pregovorima sa SNS.

Međutim, problema bi moglo da bude i na toj strani, jer kako saznajemo, Dačić želi da pored premijerske funkcije nastavi sa radom u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ministar policije je funkcija za koju je zainteresovan Aleksandar Vučić.

U međuvremenu se preko Tanjuga oglasio Ivica Dačić koji je rekao da ne postavlja bilo kakav ultimatum i da su takvi navodi u funkciji daljeg pritiska na koaliciju SPS-PUPS-JS. Ipak, u toj informaciji se ne navodi da neće tražiti premijersko mesto.

Inače, ovo je novi ultimatum koji je postavljen demokratama u samo desetak dana, jer im je ranije iz SPS poručeno da vlada bez Mlađana Dinkića nije prihvatljiva.

Nešto kasnije, iz koalicije okupljene oko SPS je preko agencije Beta poručeno da će na sastanku sa Tadićem, na kome će prisustvovati i Jovan Krkobabić i Dragan Marković, biti zatražen odgovor da li je DS spreman da napravi vladajuću većinu u koju bi bili uključeni i Ujedinjeni regioni Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

287 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: