Dačić i Dinkić dogovorili saradnju

Beograd -- Završen sastanak lidera koalicije okupljene oko SPS i predstavnika URS. Ivica Dačić najavio da nastavljaju pregovore sa DS-om. Dinkić: SPS ozbiljan partner.

U sedište SPS na Studentskom trgu došli su lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, kao i funkcioneri tog saveza stranka Suzana Grubješić, Veroljub Stevanović i Boško Ničić.

Lideri SPS-PUPS-JS i URS-a dogovorili su saradnju i da će zastupati zajedničke političke stavove o ekonomskoj i socijalnoj politici, pitanju Kosova, Republike Srpske i evropskih integracija, prilikom formiranja parlamentarne većine.

Predsednici koalicija SPS-PUPS-JS i URS složili su se da treba nastaviti razgovore o parlamentarnoj većini sa DS, a lider socijalista Ivica Dačić istakao da do sada nije bilo razgovora sa SNS-om i da će sa njima razgovarati tek ako pregovori sa demokratama, kao i sa drugim, manjim strankama, ne daju rezultate.

Dačić i lider URS Mladjan Dinkić preneli su novinarima, po završetku sastanka u sedištu SPS, da postoji visok stepen saglasnosti o važnim ciljevima kao što su Kosovo i Metohija, evrointegracije i socijalno ekonomska politika.

Lider socijalista istakao je da je za kolaliciju koju predvodi prihvatljiva vlada u kojoj bi bile i LDP i URS.

"Očekujem da ćemo sa DS vrlo brzo dogovoriti parlamentarnu većinu i vladu. Postoje problemi u sastavljanju većine i razlike u stavovima DS i URS, odnosno SPS-PUPS-JS i LDP, ali nadam se da će to moći da bude prevazidjeno", rekao je Dačić.

Dačić nije mogao da precizira kada će biti fomirana vlada, istakavši da je iskorak ka tome učinjen pošto je DS, kako je naveo, saglasna da se napravi što šira kolalicija, ali da dogovora i dalje nema.

"Bliži smo dogovoru u toliko što postoji i saglasnost DS za široku kolaiciju, ali dogovora još nema. Nisam ja posrednik izmedju DS i drugih stranaka, samo želim da pomognem da se vlada formira", rekao je Dačić i podvukao da koalicija koju predvodi želi da se formira vlada sa demokratama.

Na pitanje da li mu je draži Dinkić od lidera DS Borisa Tadića, Dačić je odgovorio: "Nije, ali sigurno jeste od Čede".

"Spremni smo da razgovaramo sa DS, ali dobro je da u tome učestvuje i URS zbog toga da bismo obezbedili širu podršku", precizirao je Dačić.
Na pitanje da li to znači da kolacija SPS-PUPS-JS i URS sada zajedno nastupaju u pregovorima sa demokratama odgovorio: "Mi pomažemo da se vlada što pre formira".

Prema njegovim rečima, razgovori sa DS će biti nastavljeni, zatim i sa manjim strankama, a tek potom, ukoliko se ne dodje do pozitivnih rezultata, koalicija SPS-PUPS-JS razgovaraće sa SNS-om.

"Sa naprednjacima nemamo nikakve kontakte i danas nismo razgovarali o tome da li sa nekim hoćemo ili nećemo, već da li možemo ili ne možemo", istakao je Dačić.

On je dodao da će, ukoliko ne dodje do pozitivnih rezultata, razgovarati i sa drugima, jer novi izbori nisu u interesu Srbije.

"To nećemo učiniti sve dok razgvoramo sa demokratama, jer imamo želju da vladu formiramo sa njima", rekao je Dačić. On je još jednom podvukao da ne pristaje ni na kave ucene niti da mu bilo ko postavlja uslove, jer je koalicija ta koja treba da kaže na kojim principima treba formirati vladu.

"Oni koji navijaju da mi sa LDP i DS formiramo vladu kažu da pravimo trošak državi od deset miliona dolara dnevno jer razgovori ovoliko traju. Pa Belgija nije više od godinu dana imala vladu, pa to pitanje niko nije postavljao. I zato niko ne može da mi postavlja uslove", rekao je Dačić.

Lider URS Mladjan Dinkić ocenio je da je Srbiji potrebna vlada postavljena na drugačijim osnovama od prethodne i sa novom organizacijom i istakao da sada kao ozbiljne partnere u formiranju vlade vidi koaliciju SPS-PUPS-JS.

Dinkić je rekao da je pristao na razgovore o formiranju parlamentarne većine sa koalicjom koju predvodi Dačić, jer je ona na prethodnim izborima duplirala izborni rezultat.

Prema njegovim rečima, vlada u kojoj bi URS učestvovao mora da bude suštinski drugačcija od prethodne, jer se, kako je istakao, najvažnije odluke ne mogu donositi na telefonskim sednicima, a mediji moraju da budu uključeni i informisani o njenom radu.

"Važno je da osim spoljne politike vlada obrati pažnju i na unutrašnju, pogotovo socijalno-ekonomsku politiku jer ona u prethodnom periodu nije bila dobra. Nisam zadovoljan kako je DS vodila ekonomiju i nisam spreman da ponovo radim sa istim ljudima u vladi", rekao je Dinkić.

On je dodao da DS mora da se izjasni da li je za kontinuitet stare vlade ili za promene, istakavši da se URS zalaže za promene i za formiranje tima najjačih ljudi koji su spremni ako treba i da priznaju greške.

Dinkić je naglasio da će svaka vlada koja bude formirana u Srbiji biti proevropska, jer, kako je rekao, ko god može da je formira smatra da Srbija treba da bude u Evropskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali osim Dačića i Dinkića, lideri i funkcioneri SPS-PUPS-JS i URS Žarko Obradović, Jovan i Milan Krkobabić, Dragan Marković, Suzana Grubješić, Verica Kalanović, Boško Ničić i Verko Stevanović.