Vlada da ima najviše 15 resora

Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbije kaže da će partije imati priliku da ispune predizborna obećanja ali da vlada ne treba da ima više od 15 ministarstava.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

09:10

Default images

Stranke koje će činiti buduću vlast imaće šansu da ispune obećanje koje su davale prethodnih meseci i formiraju vladu od 15 resora shodno veličini zemlje, broju stanovnika i teškoj ekonomskoj situaciji. Ipak, malo je verovatno da će se to i dogoditi jer će u vladajuću koaliciju ući barem osam partija. Sve sa velikim apetitima, piše Blic.

Ako se, što je trenutno najizvesnije, dogodi da se u vlasti nađu Demokratska stranka, koalicija oko Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratska partija ili Ujedinjeni regioni Srbije, onda to znači da će se fotelje u Nemanjinoj ponovo deliti između deset stranaka.

Jer, DS nije sama, već u koaliciji sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratskom partijom Srbije. Uz Socijalističku partiju Srbije idu Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija, uz Liberalno demokratsku partiju Draškovićev Srpski pokret obnove i SDU.

Vladimir Goati iz “Transparentnosti Srbije” kaže za “Blic” da će partije imati priliku da ispune obećanje dato građanima. On navodi da vlada ne treba da ima više od 15 ministarstava.

"Nama je neophodan izborni sistem kakav ima Poljska. Da pet odsto bude cenzus za ulazak u parlament, ali da se progresivno podiže za stranke koje se udruže na sedam ili devet, zavisi. Tako bi se obeshrabrio niz “patuljastih” stranaka koje se kao sateliti okreću oko velikih i traže svoj interes posle izbora", navodi Goati.

Srbija sa 19 resora, spada u red zemalja sa većom vladom. Mađarska ima svega osam ministarstava, Portugal, Češka i Nemačka po 14, Belgija 15, Slovačka 11.

"Stranke treba da održe obećanje i svojim primerom pokažu da su u stanju da štede. U suprotnom naići će na oravdani otpor", ističe Goati.

Da obećanja data u kampanji nisu dugog veka, smatra Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, inače član Saveta Blica. On tvrdi da će priče o maloj vladi pasti u vodu vrlo brzo, kako su sva prethodna iskustva pokazala.

"Što je više stranaka u vlasti, situacija je komplikovanija. Mi imamo koalicije i u okviru koalicija - koalicije. Verovatno da će se neke ambicije zadovoljavati i kroz mesta zamenika ministara i državnih sekretara, ali to neće biti dovoljno. U okviru jedne potkoalicije apetiti čelnika su veliki i svako hoće makar jedan resor, ako ne više", navodi Popov za Blic.

On smatra da bi 13 ministarstava bilo optimalno. A kao razlog za sumnje navodi zahtev Međunarodnog monetarnog fonda od pre više godina da se smanji broj zaposlenih u administraciji, što do sada nije urađeno.

"Svi pokušaji predstavljali su foliranje, simulaciju", ističe Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: