SPS, LDP i URS dali rok od 24h DS-u

Beograd -- SPS, LDP i URS zauzeli su zajednički stav - DS ima 24 sata da odluči i saopšti ko je njen predlog za mandatara nove vlade, saznaje Danas.

Ukoliko se to ne desi, ove partije će se udružiti u blok i od demokrata zatražiti da im prepuste mesto premijera.

„Socijalistička partija Srbije, Liberalno-demokratska partija i Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da je proglašenje konačnih rezultata predsedničkih izbora poslednji momenat da Demokratska stranka zvanično kaže ko je njen predlog za novog premijera. Ako DS to ne želi da kaže, ili iz nekih svojih unutrašnjih razloga ne može ili ako uopšte nema rešenje, SPS, LDP i URS će pred njom nastupiti kao jedinstveni politički blok, koji će ovako udružen u Skupštini Srbije biti brojniji i od DS i od SNS.“

„Ako DS praktično u naredna 24 sata ne saopšti ko je njen predlog za mandatara, taj politički blok će od demokrata tražiti mesto premijera za sebe i nastupiti sa zajedničkim kandidatom“, zaključeno je u konsultacijama lidera SPS, LDP i URS Ivice Dačića, Čedomira Jovanovića i Mlađana Dinkića, a saznaje list "Danas".

Podsetimo, Dačić, Jovanović i Dinkić su ovlašćeni pregovarači koalicija koje predvode i koje bi, udružene, u novom sazivu Narodne skupštine imale ukupno 79 poslanika - 44 lista oko SPS, 19 Preokret i 16 URS. To je šest mandata više od liste SNS i dvanaest više od liste DS. U tom slučaju, samo bi takozvana velika koalicija demokrata i naprednjaka bila brojnija od udruženih SPS-PUPS-JS, Preokreta i URS.

„Koalicija Demokratske stranke sa Srpskom naprednom strankom ne dolazi u obzir. Protiv toga je većina ljudi u vrhu DS i ogromna većina aktivnog članstva. Takozvana velika koalicija je za sve prave demokrate nezamisliva i jednostavno ne dolazi u obzir“, rekao je za "Danas" jedan visoki funkcioner demokrata, komentarišući sve glasnije medijske spekulacije o tome da bi DS i SNS mogli zajedno da oforme novu Vladu Srbije.

Kako ističe izvor lista "Danas" iz vrha DS, mada se ograđujući da je to njegovo lično mišljenje, priče o velikoj koaliciji nemaju veze s realnošću. „To nije interes DS, pogotovo kada imamo čvrsto i pouzdano partnerstvo SPS i, sa LDP ili URS, nova vlada treba samo da nam padne u ruke. Zašto bismo pravili koaliciju s naprednjacima? Nema tu nikakve logike, niti bi bilo u interesu stranke, naprotiv“, ocenjuje naš sagovornik.

Iako je čvrsto uveren da DS neće ući u savez sa SNS, izvor lista "Danas" ukazuje na činjenicu da će mandati u novom sazivu Skupštine Srbije biti slobodni, odnosno da poslanici neće morati da slušaju sve naredbe svojih stranaka. „Ubedljiva većina u DS je protiv te velike koalicije. Ako bi kojim čudom do nje i došlo, ko kaže da bi svi naši poslanici glasali za takvo rešenje“, objašnjava ovaj funkcioner demokrata, koji insistira na tome da je aktivno članstvo DS protiv političkog pakta sa SNS i da bi takav aranžman bio poguban po stranku, a podseća i na nedvosmislene poruke Borisa Tadića iz izborne kampanje da njegova stranka na republičkom nivou neće praviti koaliciju s naprednjacima.