Nikolić podneo ostavku i zaplakao

Beograd -- Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić podneo je ostavku na funkciju predsednika SNS jer "želi da bude predsednik svih građana".

On je ujedno najavioe i da će mandat za sastavljanje nove Vlade ponuditi naprednjacima."Ja ću vam ponuditi mandat, a vi gledajte da ga iskoristite, a ako ga vi ne iskoristite daću ga u lošije ruke", rekao je Nikolić na sednici Glavnog odbora SNS.

Nikolić je rekao da stranku "puna srca" na upravljanje do Kongresa naprednjaka ostavlja zameniku predsednika SNS Aleksandru Vučiću.

"Jedino demokratski i civilizovano i jedino pošteno je da budem predsednik svih građana", rekao je Nikolić.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun čestitao je Tomislavu Nikoliću pobedu na izborima za predsednika Srbije, saopšteno je iz SNS-a.

Kako se navodi u saopštenju, Ban je izrazio nadu da će izbor Nikolića za predsednika Srbije državi doneti novu eru stabilnosti, blagostanja i nastavka evropskih integracija.

U prvom obraćanju posle pobede na izborima on je rekao da predsednik države ne sme da bude "ni član svoje partije, a ne da je vodi" i ponovio da je obećao da će biti predsednik svih građana Srbije.

"Ostavljam vam od srca da strankom do Kongresa rukovodi Vučić", poručio je Nikolić.

On je članovima Glavnog odbora SNS rekao da ne očekuju da on više donosi odluke, kadrovska rešenja, strategiju, ali da mogu da od njega očekuju savete.

Nikolić je tokom govora i zaplakao.

Rekao je da stranka ne može od njega da očekuje da donosi odluke i zaplakavši dodao: "To tako mora - poraslo dete, osamostalilo se".

On je apelovao i na SNS, i na druge stranke, kao i na sve koji ih vode da se "uozbilje i da ne gube mnogo vremena na formiranje vlade".

Tomislav Nikolić je ujedno izjavio i da lider Demokratske stranke Boris Tadić treba što pre da odluči i saopšti javnosti da li će biti premijer.

"Želim da sarađujem sa izabranom vladom Srbije, a poveriću mandat za sastav vlade onome ko će obezbediti većinu", rekao je Nikolić.

Tomislav Nikolić rekao je da se sastao sa liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem i da je sa njim, kako je naveo, razgovarao o
svemu i ponudio mu prijateljstvo.

"Video sam se sa Tadićem pre neki dan. O svemu smo razgovarali. Do aprila 2010. imali smo prijateljstvo. Ponovo sam mu ponudio prijateljstvo da postignemo konsenzus o Kosovu i da se makar jednom mesečno sastajemo kao nekad", rekao je Nikolić i dodao da sa
Tadićem nije razgovarao o vladi SNS-DS.

Nikolić je rekao da će u ponedeljak na sastanku sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović zatražiti konstitutivne sednice parlamenta kako bi u petak, 1. juna, najkasnije poožio zakletvu.

Nikolić je rekao da se danas sastao sa američkom ambasadorkom Meri Vorlik i da je ona, kako je naveo, jedan od deset ambasadora sa kojima se sastao od kada je izabran za predsednika Srbije.

Kako je naveo, Vorlikovoj je rekao da SNS ne učestvuje u razgovorima o formiranju nove vlade.

"SNS ne učestvuje, jer smo obavešteni u izbornoj noći da većina postoji. Tadić treba što pre da reši šta će da radi. Ako odluči da ne bude premijer, garantovana mu je bezbednost", rekao je Nikolić.

"Znam njegove dileme, samo sam ga molio da brzo odluči", rekao je Nikolić i dodao da sa Tadićem nije razgovarao o tome da SNS i DS formiraju vladu.

Nikolić je rekao da ni sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem nije razgovarao o vladi, jer mu je lider socijalista rekao da je "priča sa DS-om ozbiljna".

Povodom izjave Dačića da zapad traži vladu SNS-DS, Nikolić je rekao da Dačić "tvrdi pazar".

"Niko od nas to nije tražio, niti je bilo ko od ambasadora to rekao", rekao je Nikolić.