Inauguracija Nikolića 10. juna

Beograd -- Novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano će biti inaugurisan 10. juna ili dan kasnije.

Budući šef države položiće zakletvu sredinom naredne nedelje, a posle toga uslediće i zvanična promocija.

Kako prenose izvori "Novosti", Nikolić je u utorak telefonom razgovarao i sa Olijem Renom, koji mu je direktno čestitao na trijumfu u drugom krugu predsedničkih izbora. Budući prvi čovek Srbije saopštio je evropskom komesaru da će naša zemlja ostati na evropskom putu i da je spreman za sprovođenje reformi u svim oblastima društva.

U poseti novom predsedniku Srbije bili su ambasadori Italije, Nemačke i Slovačke, a stiglo mu je i pismo od norveškog premijera Jensa Stoltenberga.

"Ambasador Armando Varikio imao je dug i srdačan razgovor sa izabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na čestitkama koje mu je uputio predsednik Italije Đorđo Napolitano", saopštila je italijanska ambasada posle susreta.

Nadležnosti predsednika države

Nikolić još nije napravio uži spisak ljudi koji će se sa njim preseliti na Andrićev venac i postati deo njegovog kabineta. Izvesno je da će verovatno u petak biti održana sednica Glavnog odbora SNS, na kojoj će Nikolić da podnese ostavku na mesto predsednika stranke.

Osim nadležnosti koje mu pripadaju po Ustavu, novi šef države Tomislav Nikolić preuzeće i niz ovlašćenja koja će mu dodeliti Vlada. To je, uglavnom, vođenje nacionalnih saveta, za niz oblasti - od bezbednosti do ekonomije.

Među najvažnijima je Savet za nacionalnu bezbednost. Osim šefa države, tu su premijer, ministri policije, odbrane i pravde, načelnik Vojske, direktori bezbednosnih službi. Tako će na sto novog predsednika dolaziti najsvežiji bezbednosni podaci u zemlji i regionu, on će prvi dobijati informacije o najvažnijim akcijama bezbednosnih organa, hapšenjima... Sekretar tog saveta, prema Vladinoj uredbi, biće šef Nikolićevog kabineta.

Značajan uticaj novi predsednik imaće i u oblasti infrastrukture i kreiranja politike prema Srbima u regionu. Nikolić će predsedavanjem preuzeti ova dva saveta.

Savet za infrastrukturu kreira glavne smernice u razvoju zemlje, donosi master-planove u oblasti saobraćaja, prati realizaciju projekata u svim fazama, od raspisivanja tendera do okončanja radova, ali i razmatra pitanja iz nadležnosti grada Beograda, opština i gradova.