Priština: Srbija se vraća na staro

Priština -- Srbiji se vraća staroj politici, glavne su ocene današnjih prištinskih medija povodom predsedničkih izbora na kojima je pobedio Tomislav Nikolić.

Dnevnik "Koha ditore" piše da se u Srbiji dogodio politčki zemljotres i u podnaslovu prenosi deo izjave Nikolića da Srbija neće napustiti evropski put, kao i da želi da odbrani "naš narod na Kosovu i Metohiji".

Dnevnik takođe ističe izjave Nikolića u predizbornoj kampanji da ukoliko dođe na vlast, neće priznati sporazume koji su postignuti između Kosova i Srbije u okviru pregovora o tehničkim pitanjima.

Dnevnik "Zeri" piše da je Nikolić iznenadio pobedom na predsedničkim izborima u Srbiji. U uvodniku, taj dnevnik ističe da treba sačekati i videti hoće li Nikolić održati obećanje da neće priznati sporazume koje je Beograd postigao sa Prištinom.

"On (Nikolić) će pokušati da razgovore sa tahničkog nivoa podigne na politički. I tu je šansa Kosova. Jer centri odlučivanja znaju njegovu nacionalističku prošlost i insistiraće da se ostvari sve što je dogovoreno", piše list.

"Zeri" navodi i da je izbor Nikolića šansa za Kosovo posebno kada se shvati da nije Beograd mesto gde se stvara politika o Kosovu već da je to Priština, koja odlučuje o usopostavljanju dijaloga i uređivanju odnosa na svojoj teritoriji.

Dnevnik "Ekspres" piše da kada je u pitanju odnos prema Kosovu nema razlike između Borisa Tadića koji se smatra demokratom i Nikolića
koji se smatra radikalom.

Prištinske televizje su davale šture izveštaje o jučerašnjim izborima, dok su jedino u ponoćnim vestima javile da je Nikolić pobednik predsedničkih izbora u Srbiji.

Za sada nema zvaničnih reagovanja iz institucija Kosova na izbor Nikolića za predsednika Srbije.