BBC: Sve zavisi šta će biti dalje

Ako Srbija brzo dobije novu vladu a prelaz sa Tadića na Nikolića prođe glatko, Srbija bi mogla da bude priznata kao faktor stabilnosti na Balkanu, ocenjuje BBC.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

11:38

Default images

"Ukoliko se nova vlada uskoro formira i prelaz sa Tadića na Nikolića prodje glatko, Srbija bi mogla da osvoji šire priznanje kao faktor stabilnosti na Balkanu, gde je Grčka postala glavna zemlja koja širi nestabilnost, što je slika mnogo drugačija nego 1990-ih godina", stoji u tekstu BBC-ja o predsedničkim izborima u Srbiji.

BBC ocenjuje da su u drugom krugu izbora glasači u Srbiji odlučili da kazne demokrate i posebno Borisa Tadića zbog lošeg stanja u srpskoj privredi i preovlađujućeg uverenja o rasprostranjenoj korupciji.

Pobeda Tomislava Nikolića nad Borisom Tadićem koji je bio predsednik Srbije poslednjih osam godina, drugi je težak udarac za Tadićevu Demkratsku stranku posle loših rezultata na izborima početkom meseca, navodi se u tekstu.

Demokratska stranka, podseća BBC, dominirala je politikom Srbije od kada je predvodila opozicionu koaliciju u svrgavanju Slobodana Miloševića u oktobru 2000, ali sada su glasači izabrali da ih kazne.

"Šta god bilo, ovaj rezultat će značiti promenu u stilu na vrhu srpske politike", navodi autor teksta.

Boris Tadić, prijatan lider koji govori engleski pretvorio je nominalno protokolarnu poziciju predsednika u centar moći u zemlji koja je imala niz relativno slabih premijera.

BBC ističe da su pre dve nedelje na parlamentarnim izborima u Srbiji glasači glasali za status kvo i nastavak vladavine koalicije predvođene demokratama i Socijalističkom partijom Srbije, dok je "na predsedničkim izborima glasanje za Nikolića bilo glasanje za promenu".

Prema oceni BBC, u drugom krugu predsedničkih izbora sa izlasnošću od jedva 45 odsto nezadovoljni glasači koji su podržavali demokrate i nekoliko manjih partija koje su zajedno svrgnule Slobodana Miloševića u oktobru 2000. izrazili su nezadovoljstvo tako što su ostali kod kuće.

List Gardijan piše da su nade Srbije za brzu integraciju u Evropu zadobile ozbiljan udarac jer je predsednik Boris Tadić izgubio od nacionalističkog rivala, na poslednjim izborima u Evropi na kojima je zbačen aktuelni predsednik.

Rezultat, koji je iznenadio istraživače javnog mnjenja i očekivanja Brisela, mogao bi da osudi Srbiju na period političke paralize, sa desničarem u "kohabitaciji" sa vladom kojom dominira levi centar, navodi Gardijan.

Tadić je, podseća list, nedavno dobio zeleno svetlo na dugom putu ka članstvu u EU i nadao se da počne pregovore kasnije ove godine. List navodi da je "skori početak pregovora sada manje verovatan" i podseća da će Nikolić koji je ranije bio medju liderima ekstremne nacionalističke stranke, verovatno biti manje sklon da čini ustupke oko otcepljenja Kosova što će Brisel smatrati neophodnim za početak pregovora.

Gardijan ipak ističe i to da se Nikolić otcepio od Srpske radikalne stranke, oformio naprednjake, da su njegovi stavovi postali umereniji i da se pomerio ka desnom centru i založio za članstvo u EU.

"Njegova stranka i glasači su ipak kritičniji prema EU i zapadnoj integraciji i otvoreniji prema Moskvi", navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: