Berlin:Novi predsednik nacionalista

Nemački mediji, u izveštajima o predsedničkim izborima u Srbiji, ističu da je novoizabrani predsednik Tomislav Nikolić "nacionalista", "kontroverzna figura".

Info

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.05.2012.

10:34

Default images

Ističe se takođe i da je do pre nekoliko godina on bio bliski saradnik i sledbenik za ratne zločine u Hagu optuženog predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

U većini novinskih izveštaja se naglašava i da je Nikolićevim dolaskom na čelo Srbije pod znak pitanja stavljeno proevropsko opredeljenje Srbije.

Švajcarski dnevnik na nemačkom Noje cirher cajtung piše da se Nikolić sinoć "doduše trudio da ostavi državnički utisak, u šta su spadale i pohvalne reči na račun Tadića".

Dodaje se da "budući predsednik ipak ostaje kontroverzna figura" i podseća da se Nikolić "do pre samo nekoliko godina nije odvajao od ratnog huškača Vojislava Šešelja" i da je "zastupao ultranacionalističke stavove".

"U poslednje četiri godine on (Nikolić) glumi ubeđenog zagovornika ulaska u EU i ne želi da ga niko više podseća na njegove ranije izjave. U najmanju ruku postavlja se pitanje koliko je ova čudesna promena verodostojna", pita se Noje cirher cajtung.

Minhenski Zidojče cajtung navodi da je "Nikolićeva pobeda udarac naporima Srbije da se približi Evropskoj uniji", jer "ne on, već Boris Tadić slovi kao ljubimac Zapada".

"A Tadić nije propustio nijednu priliku da pravi reklamu za ulazak u EU. Drugi krug izbora je čak proglasio referendumom o tome da li Srbija želi da se integriše u EU ili ne. Taj cilj, glasila je prikrivena poruka, može da se postigne samo s njim, a ne s Nikolićem koji je godinama bio žestoki nacionalista i od 2008. prešao na proevropski kurs", piše Zidojče cajtung.

Frankfurter rundšau u tekstu pod naslovom "Nacionalista novi predsednik Srbije" ocenjuje da je Tadić "kažnjen pre svega zbog ekonomskog neuspeha zbog kojeg je nezaposlenost porasla na 24 odsto". Ovaj list navodi i da Srbija ekonomski "grca i zbog toga što je u zemljama koji su joj najvažniji privredni partneri u Zapadnoj Evropi došlo do zastoja u investicijama".

Nemački šef diplomatije Gido Vestervele je juče u Čikagu, kako su preneli nemački mediji, istakao da je posle pobede Nikolića "od odlučujućeg značaja da Srbija ostane na proevropskom kursu" i dodao da je sada na novoizabranom predsedniku "velika odgovornost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: