Priština šturo o pobedi Nikolića

Priština -- Prištinski elektronski mediji šturo večeras prenose vesti o pobedi lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji.

Portal Koha.net donosi kratku vest da je Nikolić novi predsednik Srbije, uz prenošenje nezvaničnih rezultata iz RIK-a i pominje da je Boris Tadić čestitao Nikoliću.

Jedan od najčitanijih portala Telegrafi.com, medjutim, nije izvestio o predsedničkim izborima. Portal Zeri info prenosi nezvanične rezultate RIK-a o izborima i procene CESID-a da je Nikolić verovatni pobednik izbora.

Televizije sa nacionalnom frekevencijom koje emituju program na albanskom jeziku su javile da je najverovatniji pobednik i budući predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Bećaj: Kraj evropske zablude

Prištinski politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji predstavlja kraj evropske zablude da se Srbija odvojila od nacionalističke politike.

"Ova pobeda zapravo je posledica dosadašnjih improvizijacija koje su legitimisane sa najviših međunaradnih instanci, o tobožnjim reformama i evropskoj orijentaciji Srbije, iako je realno stanje takvo da je Srbija pod snažnim pritiskom političke prošlosti", kazao je Bećaj za agenciju Beta.

On je ocenio da su rezultati današnjih izbora dokaz da Srbija nije dekonatminirana od prošlosti.

"Ali, to ipak ne znači da neće biti diskontinuiteta sa dosadašnjom politikom u ekonomskom i nacional-državničkom smislu što će se prvenstveno ogledati i u odnosu na rešavanje otvorenih pitanja oko Kosova", kazao je Bećaj.