Tadić: Čestitam, neću biti premijer

U sedištu DS-a u Krunskoj ulici lider Boris Tadić priznao poraz i čestitao novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2012.

21:06

Default images

Građanstvo Srbije je odlučilo da je novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ja mu na tome češtitam, rekao je Tadić i dodao: "To je bila fer i zaslužena pobeda, želim mu sreću", kazao je Tadić. On je dodao da sigurno neće biti premjier Srbije, a da će se o novoj vladi razgovarati od sutra i dodao da sigurno neće učestvovati u kohabitaciji.

Tadić je vidno neraspoložen novinarima prvo rekao da imaju pravo samo na nekoliko pitanja, da bi zatim krenuo da odgovara na gotovo sva pitanja novinara.

Na pitsnje o novoj vladi Srbije, Tadiće je rekao da je sutra novi dan, i da će se tada odlučivati o novoj vladi, ali je naglasio da on "sigurno neće biti novi premijer" i da, ako bude kohabitacije, on neće u tome učestvovati.

On je napomenuo da o eventualnoj kohabitaciji ne odlučuje samo DS, pošto vladu treba da formira više stranaka.

"Dobijam infromacije da su stranke privržene nastavku koalicije, ako tako bude biće kohabitacije, a ja neću učestvovati u tome jer mi je prošla kohabitacija bila dosta za ceo život“, podvukao je Tadić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tadić je rekao da bi bilo loše po Srbiju ako bi SPS promenio stav i ušao u koaliciju sa SNS, kao i da bi bilo loše ako bismo imali kohabitaciju koja ne funkcioniše.

"Srbija bi u teškom trenutku bila sprečena da ubrza razvoj koji nam je potreban“, ukazao je on.
Foto: Tanjug
Tadić je rekao da se večeras čuo sa Tomislavom Nikolićem i da mu je česitao na izboru za predsednika Srbije uz poruku da ga čeka težak posao.

On je između ostalog rekao da se ne oseća odgovornim za malu izlanost u drugom krugu, koja je podsetimo prema projekcijama Cesida između 45 i 46 odsto.

Tadić je najavio da će o ishodu izbora razgovarati sa stranačkim rukovodstvom, i da ne beži od preuzimanja odgovornosti.

On je istakao da je bilo teško vreme iza nas i da se proteklih godina Srbija suočavala sa velikim problemima, te da je bilo teško objasniti sve teškoće u uslovima koji su potpuno izvanredni u ekonomskom smislu.

"Bilo je logično da najveći deo odgovornosti ide prema predsedniku", dodao je on. Tadić je ukazao da je teško zamisliti na evropskom kontinentu da je neko ko je vršio vlast dobio većinsku podršku, imajući u vidu krizu.

On je kritikovao nizak nivo rasuđivanja politike od stručne javnosti, apelujući ujedno da se podigne nivo razumevanja politike.

Građanima je Tadić uputio poruku da podrže evropske integracije, zahvalivši im se za razumevanje za politiku koju je vodio kao predsednik. On je istakao da bi bilo dobro, ma šta se dešavako u EU, da Srbija nastavi putem u Uniju, jer je ona zajednica gde će se živeti bolje u narednom periodu. Srbija treba da pronađe sve što je korisno za nju u EU, naglasio je Tadić.
Foto: Tanjug
Ujedno se zahvalio građanima koji su učestvovali na izborima, dodajući da je većom izlaznošću mogla da se dokaže demokratičnost zemlje. Izbori su, prema njegovim rečima, protekli u mirnoj atmosferi, a prema Tadiću ni u prvom krugu nije bilo krađe izbora.

"Nije dobro da kaljamo ugled zemlje koji smo jedva podigli na nivo prethodnih godina", dodao je on. Tadić je rekao da ne smatra da je bila pogrešna odluka o skraćenju mandata, dodajući da je ona bila vezana za ekonomiju Srbije, i da je bilo potrebno donositi teške odluke.

"Srbija mora vrlo voditi računa da ne dođe do prevelike potrošnje, kako ne bismo ušli u spiralu političkih ekonomskih i finansijskih zbivanja. Bio bi to drugi put u 20 godina da doživimo krah i slom“, rekao je on.

"Skratio sam mandat sa namerom da otpočnemo novi period, posle dobijanja statusa kandidata, sa novom finansijskom politikom“, objasnio je Tadić.

On je dalje izrazio uverenje da će za godinu dana uslediti bolji dani, bolje ekonomsko vreme, i da je važno da se u narednom periodu naša država ponaša disciplinovano, ali istovremeno održe investicije u infrastrukturu, nauku i obrazovanje.

Sa kolegama u svetu se, kako je istakao, nije čuo, i dodao da je na ovim izborima međunarodna zajednica bila jasno neutralna.

"Iskreno bih voleo da Nikolić ima mnogo viši nivo razumevanja za sve što će ga čekati u narednom produ. Voleo da bude i tako intelektualna javnost koja često nije razumela šta se dešava. Moramo da izgrađujemo demokratske kapacitete našeg društva“, poručio je on.

Tadić je na kraju rekao i da bi bila tragična greška vratiti Srbiju u 90-te, kao i promena strateške orijentacije države.

U izbornom štabu DS-a veliki broj izveštača je pratio rezultate izbora prate preko TV.

U štabu je i bio gotovo ceo vrh Demokratske stranke - Dragan Djilas, Vuk Jeremić, Mirko Cvetković, Oliver Dulić, Dragoljub Mićunović, Snežana Malović, Slobodan Homen, Božidar Djelić.

Međutim izjavu medijima nakon saopštavnja rezultata dao je samo Nenad Čanak, lider LSV koalicionog partnera DS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: