CeSID broji glasove javno

CeSID će zajedno s novinskom agencijom Tanjug organizovati praćenje i izveštavanje o toku izbornog procesa i samom rezultatu izbora za predsednika Srbije.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2012.

08:16

Default images

Rezultati će biti saopštavani na osnovu reprezentativnog uzorka i to će biti procena rezultata izbora, a za razliku od prethodnih izbornih procesa, ovog puta će čitava javnost imati uvid u proces pristizanja i obrade podataka i dinamiku promene izbornih rezultata, navode u CeSID-u.

Rezultati će biti saopštavani u Pres centru Tanjuga, a tokom večeri biće ažurirani na svakih trideset sekundi.

U skladu sa dosadašnjom praksom, CeSID će praviti dva preseka rezultata. Prvi će biti preliminarna procena izbornih rezultata, drugi - finalna procena izbornih rezultata.

Rezultati koji će biti prezentovani u izbornoj noći ne uključuju podatke sa teritorije Kosova i Metohije.

To je i jedan od razloga zbog kojih će se CeSID suzdržati od davanja preliminarne i finalne procene o rezultatima izbora ukoliko razlika između dvojice kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora bude minimalna.

CeSID podseća i da je tokom parlamentarnih izbora 6. maja obavio isti proces koji planira za drugi krug, kao i da je objavio preliminarne i finalne procene izbornih rezultata.

Ni tada CeSID-ova finalna procena rezultata nije uključivala rezultate glasanja sa teritorije Kosova i Metohije.

Iz Centra za slobodne izbore i demokratiju takođe podsećaju da se njihova projekcija rezultata, koju su objavili samo nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta, razlikovala za najviše jedan mandat u odnosu na rezultate koje je Republička izborna komisija objavila četiri dana nakon izbornog dana.

Razlike koje se mere jednim mandatom zabeležene su kod liste oko DS (RIK 67, CeSID 68), koalicije oko SPS (44 i 45), D SS (21 i 20), Preokreta (19 i 20), SDA Sandžaka (2 i 1) i KAPD (1 i 0).

Kod svih ostalih lista rezultati, odnosno procene RIK-a i CeSID-a su se poklopile iako su rađene sa četiri dana razlike.

"Ovo će biti svojevrsni EKG oba kandidata, i rezultati sa svih biračkih mesta našeg reprezentativnog uzorka će se prikazivati na velikom ekranu....Imamo 1000 posmatrača širom Srbije. Imali smo i poziv da se poveća broj naših posmatrača, ali zakon ne daje mogućnost za tako nečim između dva izborna kruga," rekao je Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a gostujući juče u vestima B92.

Upitan kakva su očekivanja što se tiče izlaznosti u drugom krugu predsedničkih izbora, Blagojević je podsetio na 2004. godinu kada je izlaznost u drugom krugu bila 40 odsto, a 2008. čak 70 odsto.

On je napomenuo da se može očekivati solidna izlaznost, i da nema dileme da će izaći preko polovine birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: