RIK odbacio prigovor SNS o krađi

Republičlka izborna komisija odbacila je prigovor lidera SNS Tomislava Nikolića za poništenje izbora na svim nivoima.

Info

Izvor: Tanjug

Subota, 12.05.2012.

14:34

Default images

RIK je saopštio i da štampanje izbornih listića za drugi krug predsedničkih izbora počinje sutra.

U prigovoru Srpske napredne stranke se kao razlog za poništavanje izbora navodi džak sa biračkim listićima, pronađen u kontejneru, ali je RIK ocenio da nije pružen nijedan dokaz za te tvrdnje. Nikolić sada ima rok od 48 sati da Upravnom sudu podnese žalbu protiv rešenja RIK-a.

"Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 48 sati od prijema rešenja preko RIK", navela je RIK.

Sekretar RIK Veljko Odalović rekao je novinarima posle sednice da su protekli izbori bili u potpunosti regularni, konačni rezultati izbora proglašeni u četvrtak i da je utvrđena lista kandidata za predsedničke izbore koji ulaze u drugi krug.

"Sutra počinje štampanje listića za drugi krug predsedničkih izbora i mi obavljamo sve pripreme da se glasanje sprovede sasvim regularno, da dva predsednička kandidata, koja su dobila najviše glasova u prvom krugu, budu na listi i da građanima stvorimo mogućnost da se slobodno izjasne", rekao je on. RIK je sa 11 glasova za i tri glasa protiv odbacio prigovor Nikolića uz obrazloženje da nije pružen nikakav dokaz o tome da je pronađen izborni materijal na ulici, kako to tvrde naprednjaci.

Odalović je rekao da je prigovor odbijen kao neosnovan jer u navedenim činjenicama nema elemenata na osnovu kojih bi se moglo utvrditi o kojim povredama se radi, na kom biračkom mestu i koja izborna radnja je najdirektnije povređena.

"Da smo imali više podataka i informacija, verovatno bismo se upustili i u proveru tih navoda, ovako je sve u nadležnosti politicije i tužilaštava da u postupku koji već vode utvrde šta je zaista desilo", rekao je on.

Odalović je precizirao da je Nikolića mogao da uputi prigovor samo na predsedničke izbore, ali da nije imao pravo da to traži i za izbore na ostalim nivoima.

Nikolić, koji je potpisan kao podnosilac izborne liste i kandidat za predsednika Srbije, naveo je u prigovoru da od RIK traži poništenje izbora na svim nivoima jer je "zvanični izborni materijal pronađen van biračkoh mesta i to u kontejneru".

Nikolić je takođe naveo da je ime lica koje je dostavilo džak sa biračkim meterijalom – zaokružene glasačke listiće, nije navedeno iz "razloga zaštite njegove bezbednosti".

Tokom rasprave član RIK-a iz SNS Vladimir Đukanović insistirao je na tome da su listići pronađeni na ulici i tražio odgovor kako je to moglo da se dogodi, dok su članovi Komisije predstavnici stranaka aktulene vladajuće većine naglasili da o tome treba da raspravljaju nadležni državni organi, odnosno policija i tužilaštvo. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović negirao je da postoji razlika u razultatima dostavljenih RIK-u fizički i onih pristiglih internetom.

Odgovarajući na ranije iznete primedbe Nikolića da je "softver programiran tako da prikazuje određene rezultate bez obzira na to koji se podaci unesu", rekao je da softver radi po zapisnicma sa biračkih mesta.

"Razlike između zapisnika koji su uneti putem veba i onih koji su fizički došli u RIK - nema", naglasio je Vukmirović.

Član RIK-a iz DS Vesna Ćirić rekla je da je "Nikolić u izbornoj noći pre Cesida i RIK-a izašao sa izbornim rezultatima, na osnovu zapisnika, i da se taj rezultat nije bitno razlikovao od onoga što su kasnije i RIK i Cesid saopštili".

"To što džak šeta po Srbiji meni može da govori samo da je to neko namerno uradio, da bi to, ukoliko mu se ne dopadnu rezultati to koristio kao varijantu da traži poništenje izbora", rekla je ona.

RIK je u obrazloženju odluke o odbijanju prigovora navela da "podnosilac nije pružio nikakav dokaz o događajima koje spominje u prigovoru, pa Komisija nema nikakvih elemenata na osnovu kojih bi mogla da izvede bilo kakav zaključak o težini i pravnom dometu tih nepravilnosti".

"Komisiji nije poznato ni gde je pronađen džak koji spominje podnosilac prigovora , ni koga je pronašao, koja je njegova eventualna sadržina, na koji nivo izbora se odnosi izborni material, sa kojeg biračkog mesta je. Tvrdnje podnosioca prigovora eventualno ukazuju na povredu izbornog prava samo na jednom biračkom mestu, pri čemu se ne zna na kojem ", piše u rešenju RIK.

Dodaje se da je nejasno da li se prigovor odnosi na predsedničke, parlamentarne ili lokalne izbore, uz napomenu da je kandidat za predsednika ovlašćen da traži poništavanje izbora samo za predsednika Republike, ali ne i za izbore na drugim nivoima.

Pored toga, ukazala je RIK, Komisija nema generalno ovlašćenje za poništavanje svih izbora i da zato, shodno Zakonu o izbornu narodnih poslanika, izbore može poništiti samo u slučajevima koji su utvrđeni, kao i da nije nadležna za poništavanje lokalnih izbora.

"Ukoliko su navodi podnosioca tačni, to ukazuje na postojanje eventualnog krivičnog dela, a zaštitu izbornog prava u ovom slučaju može da priži samo nadležni krivični sud, a ne Republička izborna komisija", zaključila je RIK.

Predsednik RIK-a Predrag Grgić najavio je da će prigovor naprednjaka dostaviti tuzilaštvu,a član RIK-a iz SPS Miljkan Karličić rekao da Nikolić iznosi "osnove sumnje da je izvršeno krivično delo krađe arhivskog materijala".

Glasački listici imaju status arhivske građe, pojasnio je on i dodao da se oni čuvaju određeni period, na određenom mestu i po određenoj proceduri i može imati značaj u postupku provere rezultata.

"U ovom slučaju se radi eventualno o krađi ili povredi propisa koji se odnose na čuvanje arhivske građe i nema nikave veze sa utvrđivanjem volje birača, koja je pak utvrđena zapisnikom o rezultatu glasanja na biračkom mestu. Mogu biti odgovorni opštinski odbori, koordinatori ili radno telo ili lice koje je zaduženo za transport", smatra Karličić.

RIK je pored prigovora Nikolića odbacila kao neosnovane prigovor SRS, kao i dva prigovora grupe građana Pokret radnika i seljaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: