SNS: Zašto nismo dobili sa 15% više

Beograd -- Kandidat SNS-a za predsednika Tomislav Nikolić kaže da bi "izbore trebalo oboriti" kao i da DS "zbog izborne krađe više ne bi trebalo da nastupi na izborima".

Nikolić je optužio vlast da je dodala 500.000 nepostojećih ili mrtvih lica u birački spisak, a zatim i da je zamenila originalne glasačke listiće.

"Uhvatili smo ih u krađi glasačkih listića i dokazaćemo zašto nismo pobedili sa 15 odsto razlike, koliko je otprilike naša snaga", rekao je Nikolić u Domu omladine u razgovoru sa mladima.

Nikolić je optužio vlast da je u birački spisak dopisala 500.000 nepostojećih i mrtvih jer oni ne mogu da se bune, a onda "zaokružila" njihove glasove.

"To je taj rezervoar glasova. Dopiše se 500.000 nepostojećih i mrtvih i njih zaokružuju na biračkom mestu kao da su glasali, znajući da ne mogu da se pojave na biračkom mestu i pitaju zašto su zaokruženi kada nisu glasali", rekao je danas Nikolić u razgovoru se mladim aktivistima Srpke napredne stranke u Domu omladine.

Lider naprednjaka je ocenio da SNS, kada bude dokazao izbornu krađu, treba "da obori izbore" i ne dozvoli Demokratskoj stranci da se ikada više kandiduje.

"Zašto nismo pobedili sa 15 odsto razlike, koliko otprilike iznosi naša snaga? Oni će već naći neki razlog. Šta će Boris Tadić da uradi kada se utvrdi da je njegova stranka krala na izborima? Ponašaće se kao predsednik te stranke, a ne kao predsednik države", pita i odgovara Nikolić.

Mladima je, takođe, poručio da ne veruju čoveku koji kaže da želi da bude predsednik svih građana, a neće da da ostavku na sve funkcije u stranci.

"On ostaje zauvek zakovan na mestu predsednika svoje stranke. Tako nas je vodio Boris Tadić", kaže Nikolić i dodaje da će on, ukoliko bude izabran za predsednika Srbije, podneti ostvaku na sve funkcije u stranci.

Nikolić insistira da su "naprednjaci i nacionalna i demokratska opcija", dok je DS, kako tvrdi, "samo demokratska".

Predsednik SNS-a je pozvao mlade da razgovaraju sa svojim prijateljima i da im kažu da glasaju za aktuelnu vlast ukoliko su u prethodne četiri godine imali posao, redovno se školovali i dobro živeli.

Prema njegovim rečima, Srbija ne vodi brigu o mladima, a nisu stvoreni ni uslovi da se oni koji odu u inostranstvo vrate.

"Ako su zadovoljni što Tadić misli samo na svoju stranku, a mladi mogu da nađu posao u javnim preduzećima samo ako se učlane u DS... ako su zadovoljni time što svaki dan neko ode u inostranstvo neka glasaju za Borisa Tadića", poručio je Nikolić.

Lider DS-a rekao je da su priče o izbornoj krađi - podmetanja.

Veća krađa nego 2000. godine

Srpska napredna stranka tvrdi da je DS "brutalno pokrala izbore 6. maja", tako što su originalni glasački listići zamenjeni drugim glasačkim listićima.

Kako je rekao lider SNS Tomislav Nikolić, krađa u nedelju veća je od one koja se dogodila u septembru 2000. godine a odigrala se na svih 9.000 biračkih mesta u Srbiji. Nikolić je novinarima pokazao oko 3.000 glasačkih listića, koji su, kako tvrdi, bačeni u kontejner posle izbora i naveo da su oni zamenjeni novim listićjima na kojima su zaokružni predstavnici aktuelnih vlasti.

Nikolić nije želeo da precizira gde su ti listići nađeni ali je rekao da je njihovo mesto trebalo da bude u RIK-u "a ne u njegovim rukama".

On je rekao i da je od tih 3.000 bačenih izbronih listića na 2.800 glas dat predstavnicima opozicionih stranaka dok je za predstavnike aktuelnih vlasti bilo 70 glasova.

Nikolić je naveo da SNS ostavlja RIK-u, Upravnom sudu , tužilaštvu i policiji da provere navode koje je on danas izneo i da očekuje odgovor od Borisa Tadića.

"Lažni lištići" su, prema njegovim informacijama štampani u Poljskoj, a preko mađarske granice stigli su u Srbiju i podeljeni su članovima biračkih odbora iz vladajuće koalicije kako bi ih oni zamenili.