PIK: Pobeda demokrata u Vojvodini

Prema podacima PIK-a u šest vojvođanskih opština najviše glasova osvojila je Koalicija "Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić" - 21,32 odsto glasova.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2012.

14:41

Default images

Izbor poslanika za Skupštinu Vojvodine vrši se po proporcionalnom izbornom sistemu

Na konferenciji za novinare, PIK je saopštila da je na drugom mestu, osnovu podataka koji se odnose na opštine Žabalj, Kovin, Mali Iđoš, Odžaci, Senta i Sremski Karlovci a u kojima je ukupno glasalo 65.834 birača, Koalicija "Pokrenimo Vojvodinu" sa osvojenih 18,35 odsto.

Slede SPS-PUPS-JS i SDPS sa 11,31 odsto, Savez vojvođanskih Mađara sa 10,29 odsto, Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak sa 7,7 odsto, Srpska radikalna stranka sa 6,17, Ujedinjeni regioni Srbije sa 5,14 odsto, Demokratska stranka Srbije sa 4,56 odsto, Pokret Dveri sa 4,16 odsto.

Vojvođanski Preokret osvojio je 3,5 odsto glasova, Koalicija Sve zajedno 1,15 odsto, Pokret mađarske nade 0,82, Crnogorska partija 0,52 odsto i SDS 0,47 odsto glasova.

Članica PIK-a Jelena Zlojutro objasnila je danas da je tako mali broj obrađenih podataka posledica pravila koje je propisala Republička izbormna komisija.

Po rečima Zlojutro, prvo se na osnovu uputstva RIK-a obrađuju podaci za predsedničke izbore, pa za parlamentarne, lokalne i tek na kraju se obrađuju podaci o izboru poslanika za pokrajinsku skupštinu po proporcionalnom i većinskom izbornom sistemu.

Zlojutro je istakla da će izbori biti ponovljeni u izbornoj jedinici broj 13 u Srpskom Krsturu u opštini Novi Kneževac, a razlog je krvno srodstvo među članovima biračkog odbora.

Član PIK-a Marjan Petrović je saopštio rezultate izbora po većinskom izbornom sistemu i to iz pet opština u kojima su obrađeni podaci.

U Sremskim Karlovcima, u drugi krug su se plasirali kandidat koalicije "Pokrenimo Vojvodinu" i kandidat koalicije "Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić, a u Odžacima u drugi krug idu kandidati iz koalicije oko SPS i koalicije koju predvodi Demokratska stranka.

U Senti će se u drugom krugu birati između kandidata koalicije "Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić" i predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara, dok se kandidat koalicije koju predvodi Demokratska stranka plasirao u drugi krug izbora u Kovinu, a rival će mu biti kandidat koalicije oko SNS.

I u Malom Iđošu glasači će u drugom krugu birati između kandidata koalicije "Izbor za bolju Vojvodinu" i kandidata SVM.

U PIK-u ističu da im nije stigla nijedna prijava o kršenju pravila u izbornom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: