Nova Vlada = DS + SPS, uz LDP/URS?

Stranački lideri najavili da odmah kreću u pregovore o novoj vladi. Kako saznaje B92, u izbornoj noći je bilo "kontakta" između lidera SPS-a i DS-a.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2012.

02:07

Default images

Prema do sada dostupnim podacima, koalicije oko DS-a i SPS-a dovoljno je da uz podršku ili LDP-a ili URS-a formiraju novu vladu. DS i stranke okupljene na listi "Izbori za bolji život", na osnovu najnovijih procena, imaće 68 poslanika, a SPS-PUPS-JS 44. Za parlamentarnu većinu od 126 poslanika dovoljna im je samo podrška LDP koji će imati 20 ili URS 16 poslanika.

Lider URS-a Mlađan Dinkić izjavio je u izbornoj noći da će formiranje vlade prepustiti drugima, a da bi za tu stranku bilo bolje da bude u opoziciji i da se u parlamentu bori za svoj program.

"Mislim da je posle 12 godina boravka na raznim i ministarskim funkcijama bolje da budemo u opoziciji, da vidimo kako će i druge stranke koje su dobile podršku građana da se snađu u vođenju tih, pre svega ekonomskih resora", rekao je Dinkić.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović poručio je da ne vidi koalicija "Prekoret" na "buvljoj pijaci" koja bi bila dužna da pomaže formiranje bilo kakve vlade i stvaranje kakve-takve parlamentarne većine "koja bi trajala onoliko koliko bi jedni druge mogli da podnesemo".

Na formiranje nove vlade, uticaće i podrška ostalih predsedničkih kandidata dvojici učesnika drugog kruga, za koju će se u naredne dve nedelje boriti lideri SNS-a i DS-a Tomislav Nikolić i Boris Tadić.

Da bi URS Mlađana Dinkića ponovo mogao da uđe u vladu, u izbornoj noći je možda nagovestio zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas, koji je u izbornoj noći rekao da će URS-u, iako nije prešao cenzus na izborima za Skupštinu grada Beograda, ponuditi da ostanu u gradskoj vlasti jer smatra da je tim dobro radio i da ga ne treba menjati.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić izrazio je u izbornoj noći da će lista koju je prdvodila ta stranka već u ponedeljak početi pregovore o formiranju nove vlade.

Analitičari veruju da će dosta brzo biti dogovorena "manje-više ista vlada kao pre četiri godine" i da će vladajuća koalicija ostati u sličnom sastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

262 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: