Mediji: Izbori ključni za reforme

U 2. krug izbora idu reformski kandidat DS Boris Tadić i lider SNS Tomislav Nikolić koji je nacionalističku retoriku zamenio proevropskom, pišu svetski mediji.

Info

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.05.2012.

00:47

Default images

Agencija AP navodi da su na predsedničkim izborima u drugi krug ušli proevropski kandidat Boris Tadić i nacionalista Tomislav Nikolić, dok će novu vladu najverovatnije obrazovati prozapadne stranke.

Ovi opšti izbori predstavljali su jasan izbor između demokrata i nacionalista, koji bi mogli da se vrate na vlast prvi put od kada je svrgnut Slobodan Milošević 2000. godine, navodi AP i dodaje da su današnji izbori ključni za brzinu sprovođenja ekonomskih i društvenih reformi koje traži EU.

Agencija Rojters ocenjuje da su na današnjim izborima izjednačeni liberali koji su do sada bili na vlasti i desna opozicija, ali da je stranka Slobodana Miloševića ta koja će odlučiti ko će vladati u narednom periodu.

Agencija AFP javlja da su na parlamentarnim izborima desni populisti u prednosti u odnosu na proevropske snage.

Britanski list "Fajnenšel tajms" ocenjuje da su ovo prvi izbori od svrgavanja Miloševića 2000. godine na kojima dva glavna predsednička kandidata i dva najveća politička bloka tvrde da podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju.

List međutim navodi da neki analitičari dovode u pitanje proevropsko opredeljenje Nikolića, bivšeg člana nacionalističke Srpske radikalne stranke.

"Na prošlim izborima 2008. Nikolić je išao protiv Tadića na nacionalističkoj proruskoj i antievropskoj platformi", dodaje "Fajnenšl tajms".

List "Volstrit žurnal" piše da dok su glasači u Francuskoj i Grčkoj izrazili nezadovoljstvo merama štednje u EU, "Srbi su podigli nade za reizbor najvećem zastupniku EU u Srbiji, Borisu Tadiću".

Britanski BBC navodi da u drugi krug izbora idu "liberal" Tadić i "bivši nacionalista" Nikolić.

BBC navodi i da iako i Tadić i Nikolić "kažu da podržavaju članstvo u EU, Nikolić se snažno protivio tom koraku pre nekoliko godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: