Đurđevdanski izbori u Srbiji

Građani Srbije danas biraju predsednika države kao i buduće sazive republičkog i pokrajinskog parlamenta i lokalnih samouprava. Glasačka mesta su otvarena u 7h.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2012.

00:03

Default images

Pravo glasa na izborima na svim nivoima ima 6.770.013 državljana Srbije, utvrdila je Republička izborna komisija. Za budućeg šefa države nadmeće se 12 kandidata, a za mandate u Skupštini Srbije 18 lista, od kojih je šest manjinskih. Za 250 poslaničkih mesta bori se 3.065 kandidata.

Građani Srbije, prvi put od uvođenja višestranačja 1990, na istim izborima će glasati za sve nivoe vlasti - predsednika države, poslanike republičkog i pokrajinskog parlamenta, kao odbornike lokalnih samouprava.

Pravo glasa ima 6.770.013 građana, a u zemlji i inostranstvu biće otvoreno 8.390 glasačkih mesta. Birališta će biti otvorena od sedam do 20 sati, do kada u Srbiji traje izborna tišina.

Na Kosovu će, prema dogovoru, biti održani parlamentarni i predsednički izbori, koje će nadgledati OEBS. Uprkos protivljenju Beograda, Prištine i Brisela, u Zvečanu i Zubinom Potoku će, kako je najavljeno, biti održani i lokalni izbori. Pravo glasa na Kosovu, prema podacima OEBS-a ima 109.000, a Beograda 110.000 birača.

Građani Srbije koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji već su glasali. Birači u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, na Kipru, u Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj to pravo će iskoristiti danas od 7-20 sati po lokalnom vremenu.

Na opštim izborima za organe vlasti u Srbiji glasaće i Srbi u Hrvatskoj, i to na dva biračka mesta - u generalnim konzulatima u Vukovaru i Rijeci.

U Nemačkoj su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta u ambasadi Srbije u Berlinu i konzulatima u Diseldorfu, Frankfurtu, Minhenu i Štutgartu.

Prema pravilima, svaki birač glasa lično, tajno i samo jedanput, na overenim glasačkim listićima. Glasački listići za parlamentarne izbore biće svetlo ljubičaste boje, a za predsedničke svetlo drap.

Na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Takođe, na biralištu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije.

Odmah po isteku predizborne tišine, u 20 sati, posetioci sajta B92 će imati priliku da iz minuta u minut prate dešavanja u stranačkim izbornim štabovima, RIK-u, CeSidu i prvi saznaju preliminarne rezultate izbora. Istovremeno, na TV B92 će početi specijalna emisija "Noć odluke". Gledaoci B92 će, zahvaljujući ekskluzivnim procenama CeSida, prvi čuti predviđanja izbornih rezultata. Takođe, tu su i analize ko će formirati novu Vladu Srbije, kao i uključenja reportera B92 iz sedišta svih političkih stranaka.

Zvanični rezultati izbora na svim nivoima treba da budu utvrđeni najkasnije 10. maja. Prva sednica novog saziva Skupštine treba da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata. Sednicu treba da sazove predsednik starog saziva, a na njoj se potvrđuju mandati poslanika. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu.

Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena i biće održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana.

Kandidata za predsednika vlade predlaže predsednik Republike, nakon čega mandatar predlaže program i sastav vlade. Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika i njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Za predsednika Republike biće izabran kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali, a ako to ne pođe za rukom nijednom kandidatu, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. Na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova u prvom krugu izbora. Eventualni drugi krug biće održan 20. maja.

Tenzije u Zvečanu i Zubinom Potoku

Uprkos odluci Vlade Srbije da se na Kosovu ne održe lokalni izbori i protivljenju dela međunarodne zajednice, predstavnici Srba iz opština Zvečan i Zubin Potok najavili su da će izbori za skupštine opština ipak biti održani.

Zbog pretnje OEBS-a da će, ako se na tim biračkim mestima budu održali izbori na svim nivoima, odustati od "posredničke uloge", u Zvečanu i Zubinom Potoku će se glasati na dva mesta. Glasanje na lokalnom nivou, kako su najavili lokalni zvaničnici, neće biti u istoj zgradi gde se održavaju predsednički i parlamentarni izbori.

Portparol kosovske policije Besim Hoti rekao je da policija ima sporazum sa OEBS-om, koji predviđa da u slučaju održavanja tih izbora OEBS zatvori takva biračka mesta.

Kosovska policija pojačala je juče svoje snage na severu Kosova, gde Srbi čine većinu stanovništva.

"Na severu Kosova i u mitrovičkom regionu na 13 lokacija biće 37 biračkih mesta i kosovska policija će pokriti sve te lokacije na kojima će osoblje OEBS-a biti nadležno za proceduru izbora. Policija će biti u neposrednoj blizini birališta kako bi bio očuvan javni red i mir", rekao je Hoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: