"Srbiju mora voditi čvrst čovek"

Predsednički kandidat Ivica Dačić tvrdi da ga obaveze koje nalaže funkcija prvog među jednakima u državi sa mnogo problema ne plaši.

Info

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

15:54

Default images

On podseća da se ceo život pripremao za bavljenje politikom i poručuje građanima pred dan odluke da je najbitnije da čovek koji će voditi Srbiju zna šta hoće.

"Drugo - mora da ima čvrstinu da odoli svim pritiscima, da stoji iza svoje politike i ima petlju da donosi odluke i kada to nije lako", otkrio je Dačić u neke od zahteva koje stavlja pred sebe i druge kandidate za šefa države.

Insistirajući na suštinskim pitanjima - socijalnoj pravdi, zaštiti nacionalnih interesa... obećao je da, ukoliko pobedi na izborima, nijednu odluku neće doneti dok prethodno ne prođe analizu da li je baš to i takvo rešenje u interesu naroda.

"Ja ne stojim na strani moćnika ni privilegovanih, ja prvo želim da pomognem radičkoj klasi. Svi moraju da znaju da ako zaista želimo da uđemo u Evropsku uniju moramo da težimo moderoj Evropi koja ima visok nivo poštovanja prava radnika, gde je kolektivno pregovaranje jedan od osnova društvenog konsenzusa", objašnjava Dačić.

Dačić tvrdi da je njegova kampanja veoma različita u odnosu na protivkandidate, pre svega zbog toga što on sam ne beži od teških tema.

Kampanju ovog proleća vidi kao "već viđenu" u smislu "obaćanja i izgovorenih laži" i fokusiranu kod većine politačara na poruke koje im predlažu istrazivači javnog mnjenja, što je ovog puta značilo "izbegavanje teških tema"

Ako se izuzme nezaposlenost kao problem broj jedan, ostala suštinska pitanja nisu, tvrdi, bila na dnevnom redu kampanje čije poruke demantuje stvarnost koja jasno ukazuje da nema napretka ni u jednoj oblasti bez prethodnog regulisanja statusa Kosova, odnosa prema Republici Srpskoj.

"Nalazićemo se i da dalje u vrzinom kolu i biti meta stalnih pritisaka i stalnih uslovljavanja. Ni strani investitori nas neće ozbiljno uzimati u obzir. Moj cilj je da Srbija bude jaka, moćna država, velika po svom uticaju i odbrambenom mehanizmu - da može da izdrži i odoli pritiscima", želje su predsedničkog kandidata koalicije SPS-PUPS-JS.

Dačić je podsetio da je više puta iznosio svoju ideju o razgraničenju na Kosovu uprkos tome što, kako je rekao, "od te teme svi beže".

"Ja, međutim, ne vidim nijednu drugu realnu mogućnost dogovora koji bi značio kompromis osim te o razgraničenju.

I Boris Tadić i Tomislav Nikolić govore da Ustav mora da se poštuje i da to, zapravo znači da su granice Srbije sa Albanijom, a praksa i realan život vam nameće da su granice realno na administativnoj liniji", objašnjava Dačić.

Zbog toga on smatra da bežanje od ideje razgraničenja vodi ka tome da se "više neće moći razgovarati ni o razgraničenju", upozorio je.

Dačih je, kaže, nezadovoljan Tadićevim planom u četiri tačke, ali je nezadovoljan i ponašenjem međunarodne zajednice koja, prema njegovom mišljenju, ima dvostruke aršine tražeći da se prizna otcepljenje Kosova, a kada je reč o RS ideja je revizija Dejtonskog sporazuma, odnosno unitarizaciju BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: