RIK: Izbori na KiM na 28 lokacija

RIK je utvrdila da će se predsednički i parlamentarni izbori na teritoriji Kosova i Metohije održati na 90 biračkih mesta na ukupno 28 lokacija.

Info

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.04.2012.

21:34

Default images

Izbori 6. maja, biće, izmedju ostalog, održani u Kosovu Polju, Lipljanu, Obiliću, Gračanici, Lapljem Selu, Štrpcu, Peći, Gori, Orahovcu, Vučitrnu, Zvečanu, Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Vitini, Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici i Novom Brdu.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je na sednici RIK-a da je to značajno smanjenje broja biračkih mesta u odnosu na prethodno predvidjenih 287.

"Značajno je smanjen broj biračkih mesta u odnosu na ono što je predvidjeno prethodnom odlukom RIK-a koja je objavljena u Službenom glasniku", rekao je Odalović.

On je rekao i da je OEBS "preuzeo bezbednosni rizik za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji", kao i da su počele "bezbednosne pripreme".

Predsednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji su zakazani za 6. maj.

Kosovska vlada pozdravila danas odluku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da na sebe preuzme obezbedjenje uslova za glasanje kosovskih Srba na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Kako je saopštila vlada u Prištini, 6. maja na Kosovu će biti otvoreni mobilni glasački centri na kojima će biti istaknuti samo simboli OEBS-a a "brojanje glasova će biti organizovano van teritorije države Kosovo, s obzirom da u Republici Kosovo nema ambasade Srbije i obratno".

U saopštenju se dodaje da kosovska vlada ovo smatra "velikim korakom za kosovsku državu jer Srbija prvi put pristaje da ne organizuje bilo kakvu vrstu izbora na Kosovu, 13 godina nakon rata".

Vlada je saopštila da je OEBS ovu odluku doneo "na zahtev kosovske vlade koja želi da omogući svim gradjanima srpske zajednice sa dvojnim državljanstvom da učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji".

Kvina pozdravila izbore na KiM

Ambasade Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozdravile su večeras postignuti dogovor da se dozvoli OEBS-u da omogući glasanje gradjanima sa pravom glasa na Kosovu, na srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima zakazanim za 6. maj.

Iz američke ambasade u Prištini saopšteno je večeras da treba pohvaliti Vlade Srbije i Kosova za pokazanu spremnost da obezbede da gradjani sa pravom glasa imaju mogućnost da iskoriste svoje demokratsko pravo.

Zemlje Kvinte su se zahvalile OEBS-u za pokazanu spremnost u preduzimanju ovog izazovnog zadatka u kratkom roku i pružile su tim povodom punu podršku timu OEBS misije na Kosovu.

Iz Ambasada SAD, Francuske, Italije, Nemačke, Italije i Velike Britanije pozvali su sve gradjane da pomognu u očuvanju mira, mirnog okruženja kako bi OEBS mogao da sprovede svoj posao u sigurnom i mirnom okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: