Povratak Šešelja koristi samo SRS-u

Povratak Vojislava Šešelja bi u određenoj meri uticao na ishod opštih izbora u Srbiji, smatra gotovo polovina ispitanika ankete "Stratedžik marketing" i TV B92.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

18:39

Default images

B92 i Ipsos Stratedžik marketing bavili su se pitanjem u kojoj meri bi taj, eventualni, Šešeljev dolazak u zemlju, mogao da utiče na rezultate đurđevdanskih izbora. Istraživanje je urađeno na 1001 ispitaniku.

Za apsolutnu većinu nema dileme da se lider radikala neće pojaviti u Srbiji do nedelje, odnosno 66 odsto ljudi stoji iza tog stava. 19 procenata ispitanih smatra da takva mogućnost postoji.
Na pitanje da li bi njegov dolazak mogao da utiče na rezultate izbora zakazanih za 6. maj, nešto je veći procenat onih koji smatraju da bi taj dolazak, da je do njega došlo, mogao da, u određenoj meri, utiče na izborne rezultate - 46 odsto, dakle skoro polovina ispitanih. 43 odsto smatra da njegov dolazak ne bi imao uticaja.
A kome bi eventualni Šešeljev dolazak, u nedelju mogao da donese štetu, a kome korist? Najveću korist, prema rezultatima ovog istraživanja, imala bi stranka čiji je i lider - Srpska radikalna stranka. Najveću štetu, smatra njih 42 odsto, bi imala Srpska napredna stranka, dok 17 procenata ispitanika smatra da bi korist imala i Demokratska stranka.
Na pitanje ko bi mogao da utiče na Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, većina građana sklona je očekivanju da bi poslednju reč u toj odluci, da je do nje došlo, ipak, mogao imati Haški tribunal. Iako znaju da garancije za puštanje na slobodu daje Vlada, tek svaki treći smatra da bi vlast u Beogradu mogla da ima uticaj na tu odluku.
A kada je u pitanju kandidatura Jadranke Šešelj na predsedničkim izborima, većina građana ne vidi da bi gospođa Šešelj time mogla da šteti ili koristi stranci koju njen suprug vodi.
Takođe, smatraju da je njena kandidatura pre svega najuže povezana s tim što je supruga Vojislava Šešelja, i to smatra skoro polovina ispitanih, njih 49 procenata.

Podsetimo, Jadranka Šešelj je jedna od dve žene koje pretenduju na mesto šefa države i kabinet na Andrićevom vencu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: