Nikolić: Razgovarao bih sa Jahjagom

Beograd -- Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da bi kao predsednik Srbije razgovarao sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom.

On je ponovio da se zalaže za nastavak evropskih integracija Srbije.

Nikolić je, u emisiji RTS koja predstavlja predsedničke kandidate na predstojećim izborima, rekao da je ranije govorio i da je i danas ubeđen da treba razgovarati sa predstavnicima kosovskih privremenih institucija i govoriti o statusu Kosova.

On je naglasio da je očigledno da Beograd ne može da vlada u Prištini, ali ni Pristsina u Kosovskoj Mitrovici i da o svemu tome treba razgovarati, uz napomenu da su kosovski mit, moral, etika i Ustav Srbije jasni. Ako bi se, eventualno, pojavilo i pitanje podele, o tome bi, smatra on, trebalo da odlučuju građani na referendumu.

Nikolić je rekao da bi, ako bi bio izabran za predsednika i vlada ga ovlastila, vodio te pregovore. Ako bi vlada, koja je zadužena za vođenje spoljne i unutrašnje politike, smatrala da pregovore treba da vode premijer ili ministar, on bi to poštovao, ali bi, kao predsednik, zadržao nadzornu ulogu.

"Želeo bih da sarađem sa vladom i opozicijom o tome pitanju jer to nije pitanje visine poreskih stopa ili nesto slično", rekao je Nikolić i dodao da je mnogo pitanja vezanih za KIM i treba ih reševati.

Odgovarajući na pitanja Nikolić je rekao da je njegova ideja jasna a to je da je EU partner Srbije koji može mnogo da joj pomogne, a da bi on kao predsednik prvo otklonio nesporazume kojih ima sa Unijom a koje su, kako kaže, napravili prethodna vlada i bivši predsednik, zbog čega je Srbija zaostala na tom putu.

Nikolić je dodao i da nije čuo ni za kakav uslov od strane EU za nastavak pregovora o evrointegracijama koji ne bi mogao biti ispunjen.

"Predesedniku Republike ne preostaje ništa drugo nego da se ponaša u skladu sa Ustavom Srije i Ustav kaže da Srbija ima dve pokrajine", rekao je Nikolić.

On je dodao da je to akt od koga predsednik ne može da odustane, ali i ponovio da niko nije obavešten da je pred Srbiju postavljen uslov koji ne može da bude uispunjen.

Nikolić je rekao da Srbija kao i svaka druga zemja treba da se zadužuje kod svakoga pod povoljnim uslovima i da taj novac ulaže u proizvodnju, "a ne kao do sada".

On je dodao da je zemlja sada prezadužena, da su ta zaduženja uglavnom odlazila u budžet i da ubuduće treba da se zna za šta se zadužuje i da to ide u proizvodnju.

"Srbija je zemlja kriminala, mita i korupcije i obavezujem se svečano da ću da iskorenim kriminal. Neću stati jer je Srbija zemlja nepodnošljive nepravde", rekao je Nikolić koji je na kraju predstavljanja pozvao građane da glasaju za njega i listu "Pokrenimo Srbiju" kao jedine koji mogu da donesu istinske promene.