Nikolić: Kosovo uslov za Jovanovića

Beograd -- Predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić kaže da bi nakon izbora 6. maja mogao da sarađuje sa Čedomirom Jovanovićem ukoliko se odrekne politike prema Kosovu.

"Mogli bismo da sarađujemo ako postoje teme o kojima možemo da sarađujemo. Gospodin Jovanović nije vodio političku stranku koja se obrukala u vlasti", rekao je Nikolić Radio-televiziji Srbije upitan o eventualnoj saradnji sa LDP-om.

Nikolić je pomenuo i da se sa Jovanovićem razlikuje po pitanju Kosova i Metohije, jer se ta stranka zalaže za priznanje kosovske nezavisnosti.

Podsetimo, predsednički kandidat "Preokreta" Čedomir Jovanović je, gostujući u "Utisku nedelje" TV B92, rekao da ne vidi nijednu drugu stranku, osim DS-a, sa kojom bi taj pokret mogao da sarađuje u budućoj vladi.

Upitan o saradnji sa Demokratskom strankom Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, Nikolić je rekao da je spreman za saradnju i sa Koštunicom, ali da ne vidi razloga da se odmah prekinu pregovori sa Evropskom unijom, što DSS zagovara.

"Možemo da se složimo u mnogo čemu, ako je spreman da istražimo mito i korupciju. Uvek je moguće prekinuti razgovore kad donose loše a da ih ne prekidamo kad donose dobro", rekao je Nikolić govoreći o eventualnoj saradnji sa DSS-om i odnosima sa Evropskom unijom nakon izbora 6. maja.

Govoreći o spornim privatizacijama, Nikolić je rekao da će sudijama koji su u procesu reizbora ostali bez posla dati da ispitaju sporne privatizacije.

"Imamo oko 600 slobodnih sudija i oko 200 tužilaca koje je ova vlast oterala. Daćemo im ugovor o delu, dva meseca roka i svakome po jedan predmet (privatizacija). Taj posao mora da se obavi što pre, mi tu pravdu dugujemo građanima Srbije, posebno radnicima", rekao je Nikolić Radio-televiziji Srbije.

Nikolić je rekao da će njegova stranka, koja na izborima 6. maja predvodi koaliciju "Pokrenimo Srbiju", ako pobedi doneti novi zakon o javnim nabavkama i reformisati poreski sistem kako bi podstakla zapošljavanje.

Tom reformom će se, kako je naveo, zaustaviti i rad na crno, a kao jednu od mera naveo je i naplatu poreza na dodatu vrednost tek po realiziji fakture.

Upitan o sličnostima programa SNS-a i Demokratske stranke, Nikolić je rekao da DS nije u stanju da sprovede taj program i da građani zato treba da povere glas njegovoj koaliciji.

Nikolić je ponovo optužio Demokratsku stranku da protiv njega i stranke čiji je lider vodi "prljavu kampanju".

"Ništa me ne pogađa. Hiljadu radnih mesta je Srbija izgubila zato što Demokratska stranka vodi prljavu kampanju protiv mene", rekao je Nikolić upitan da li ga pogađa kampanja DS-a o njemu.

Predsednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori su zakazani za 6. maj.