"Nikolić krši ustav zbog Karića"

Republičko javno tužilaštvo apelovalo je na predsedničke kandidate i druge političare da u izbornoj kampanji ne zloupotrebljavaju pravosuđe u političke svrhe.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

00:18

Default images

Političari na taj način, kako je saopšteno, dovode u zabludu građane Srbije da će kao budući državni funkcioneri uraditi nešto što je suprotno Ustavu Srbije i njenim zakonima.

"Izjava predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića data za u utorak TV B92 da će, po dolasku na vlast, omogućiti svom koalicionom partneru Bogoljubu Kariću davanje izjave pred sudom predstavlja nedopustiv pritisak na rad pravosuđa i kršenje Ustava Republike Srbije", navodi se u saopštenju koje je potpisala republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

"Javnim obraćanjem da će mu omogućiti da ovakvu izjavu da pred pravosudnim organima jasno najavljuje neprimeren uticaj na sud u smislu ukidanja pritvora okrivljenom. Takva ovlašćenja nema ni predsednik Srbije, a posebno ne predsednički kandidat", dodaje se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva, koje je prenela "Politika.

Obećanje predsedničkog kandidata Nikolića, kako se navodi, da će vratiti na posao 800 neizabranih sudija i tužilaca i dati im rok od dva meseca da ispitaju sve privatizacije data je istovremeno kad je otpočeo krivični postupak za privatizaciju "Azotare".

"Ovakva izjava slična je onoj koja je data u slučaju ubistva premijera dr Zorana Đinđića kada je Nikolić obećavao da će preispitati odluku kojom je jedan od odgovornih za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Nikolićeva prethodno navedena izjava u skladu je sa nedavnim javnim nastupima drugih funkcionera SNS o tome da se 300 neizabranih sudija i tužilaca učlanilo u SNS.

"Iz prethodnih navoda proizlazi da će stranački tužioci i sudije preispitivati privatizacije suprotno zakonima Srbije i interesima njenih građana", ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: