RIK: Koalicija Albanaca 15. lista

Beograd -- Republička izborna komsiija (RIK) proglasila je danas 15. listu za parlamentarne izbore, a reč je o listi Koalicije Albanaca preševske doline.

Ta koalicija je potpise da učestvuje na parlamenatrnim izborima podnela 18. aprila a RIK je utvrdila da joj nedostaje 891 pravno valjani potpis građana i naložila da ih dostave u roku od 48 sati, što je ta koalicija i učinila.

Rok za podnošenje lista za učešće na predstojećim parlamentarnim izborima istekao je u ponoć, između petka i subote, a RIK je do sada prihvatila 15 izbornih lista.

Prvi na listi i njen nosilac je lider Stranke za demokratsko delovanje Riza Halimi, a tu koaliciju čine četiri stranke iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

RIK je do sada proglasila izborne liste "Za bolji život - Boris Tadić", "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", "Ujedinjeni regioni - Mlađan Dinkić", zatim "Čedomir Jovanović - Preokret" i lista "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić".

Proglašene su i liste "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica", "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS", "Dveri- za život Srbije", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić".

Među proglašenim listama su i "Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", Pokret radnika i seljaka, "Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković" i lista koalicije "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić".

Liste su podnele i Crnogorska partija i partija “Nijedan od ponuđenih odgovora”, ali je RIK utvrdila da nemaju dovoljno valjanih potpisa i do sutra uveče imaju rok da ih pribave.

Na prethodnim parlamentarnim izborima, koji su održani maja 2008. godine, učestvovale su 22 liste.