6. maja biramo i predsednika

Boris Tadić je odlučio - sutra će biti raspisani predsednički izbori koji će se održati 6. maja, zajedno sa parlamentarnim i lokalnim, saznaje B92.

Info

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

18:30

Default images

Kako nezvanično saznajemo, on je obavestio svoje najbliže saradnike da je odlučio da skrati svoj predsednički mandat, što zapravo znači raspisivanje predsedničkih izbora. Tadić će ponovo biti kandidat DS za predsednika.

Tadić će sutra pismom o tome obevestiti predsednicu Skupštine Slavicu Ðukić Dejanović. Nakon toga, ona će raspisati predsedničke izbore za 6. maj, odnosno objediniti ih sa parlamentarnim i lokalnim izborima. Đukić Dejanović će istovremeno preuzeti dužnosti predsednika.

Tadić je obavestio članove stranke da misli da da je najbolje za građane da glasaju ove godine samo u maju, a ne dva puta jer će se tako uštedeti i i državni novac.

Analitičari ovaj potez ipak tumače i ako preuzimanje odgovornosti za politiku koju je vodio, ali smatraju i da direktno učešče Tadića na izborima može da pomogne Demokratskoj stranci u predstojećoj izbornoj trci.

Ko sve ulazi u trku

Za predsedničku trku su spremnost već izrazili lider SNS Tomislav Nikolić i prvi čovek koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić, koji su jasno poručili da žele da izađu Tadiću na crtu.

"Kandidujem se da bih onemogućio da se napravi dvopartijska Srbija", napomenuo je Dačić.

Osim njih dvojice, kandidovaće se i Ištvan Pastor, lider SVM, spominje se da će ispred URS na predsedničke izbore ići biznismen Milan Panić, a lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković predložio je predsednika LDP Čedomira Jovanovića za predsedničkog kandidata pokreta "Preokret".

Kandidat SRS biće Aleksandar Martinović, dok iz DSS ovih dana nisu želeli da pričaju o konkretnim imenima, a zna se i da ime kandidata spremaju i "Dveri".

Prvi krug predsedničkih izbora biće održan 6. maja, a u slučaju da nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug se održava u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. U drugom krugu, koji mora da se održi na neradni dan, učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Drugi krug je odlučio prethodne predsedničke izbore, održane 2008. godine, kada je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio 50,31 odsto glasova, a Tomislav Nikolić ispred Srpske radikalne stranke 47,97 odsto glasova.

Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom. Ako mandat predsednika Republike ističe za vreme ratnog ili vanrednog stanja, produžava se, tako da traje do isteka tri meseca od dana prestanka ratnog, odnosno vanrednog stanja. Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike.

Koja su ovlašćenja v. d. predsednika

Vršilac dužnosti predsednika do izbora novog šefa države biće Slavica Đukić-Dejanović, koja je izjavila da je spremna za tu ulogu i da će joj u njenom obavljanju pomoći Skupština Srbije.

Ona će kao v.d. predsednika moći da predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, da prima opozivna i akreditativna pisma ambasadora, da predlaže Skupštini kandidata za predsednika vlade, kao i da obavlja nadležnosti iz oblasti odbrane zemlje i da komanduje Vojskom Srbije.

Predsednik Skupštine koji zamenjuje predsednika republike dužan je da raspusti skupštinu u svim slučajevima u kojima je to ustavna dužnost predsednika kao i da svaki izglasani zakon proglasi ukazom.

Na drugoj strani, među predsedničkim ovlašćenjima predviđenim Ustavom, a koje vršilac dužnosti nema jesu: predlaganje Narodnoj skupštini nosioca funkcija u skladu sa Ustavom i zakonom, postavljenje i opozivanje ambasadora Republike Srbije na osnovu predloga vlade, neće moći ni da daje pomilovanja i odlikovanja kao ni da unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

264 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: