I predsednički izbori 6. maja?

Beograd -- Građani Srbije 6. maja, pored republičke i lokalne vlasti, možda će birati i predsednika države.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će u utorak ili sredu doneti odluku o tome da li će istog dana biti održani i predsednički izbori.

Predsednički izbori će biti održani u decembru ili u maju? Boris Tadić još uvek nije odlučio. Nema mnogo vremena za razmišljanje. Ukoliko želi da predsednički i parlamentarni izbori budu održani zajedno 6.maja mora do kraja nedelje da podnese ostavku.

"Odluku ću doneti prekosutra ili nakosutra. To je sve što mogu da kažem", rekao je predsednik Tadić prilikom obilaska farme muznih krava na imanju Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB).

Naprednjaci su uvereni da će u maju biti održani i predsednički izbori. Oni imaju strategiju i za te izbore, a i kanidata.

Ideja da se objedine izbori nastala je, kako se navodilo, zbog ekonomičnosti, odnosno da se ne bi dva puta u jednoj godini izlazilo na birališta.

Neke stranke, poput SPS, otvoreno su bile protiv toga da se izbori spajaju.

Ukoliko se Tadić odluči da za nekoliko meseci skrati svoj mandat, mora da podnese ostavku predsednici Skupštine Slavici Đukić Dejanović. Ona će nakon toga raspisati predsedničke izbore i do izbora vršiti dužnost presednika Repubike.