Bez lokalnih izbora na Kosovu?

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je za B92 da lokalni izbori na Kosovu najverovatnije neće biti organizovani.

Info

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

19:50

Default images

"Ne želimo da kršimo Rezoluciju 1244 i najverovatnije nećemo organizovati lokalne izbore na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović gostujući u vestima TV B92.

Bogdanović je naveo da je interes države da se na Kosovu održe lokalni i parlamentarni izbori, ali, kako je rekao "postojale bi velike tenzije, pre svega u održavanju lokalnih izbora".

Ministar je istakao da za održavanje parlamentarnih i eventualno predsedničkih izbora država ima razumevanje međunarodne zajednice "pa čak i Prištine".

"Ne možemo mi bez pomoći međunarodne zajednice organizovati bilo koje izbore na Kosovu. Ne želimo da kršimo Rezoluciju 1244", dodao je Bogdanović.

Ministar je ranije izjavio da eventualno neodržavanje lokalnih izbora na Kosovu neće dovesti do gašenja srpskih institucija na Kosovu i da je za stanje na terenu na koje ukazuje Unmik odgovorno međunarodno prisustvo.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je ranije danas u Novom Sadu da je Vlada Srbije u postupku pregovora sa Unmikom da li će i koji izbori biti organizovani na Kosovu.

Kako je navela, još nema definitivnih odgovora, posebno ne u vezi sa parlamentarnim izborima.

Predsednica parlamenta je navela da Vladu Srbije na tu vrstu dogovora obavezuje i Rezolucija 1244 UN i da bi u konsultacijama sa Unmikom trebalo doneti procenu, ali da još ništa konkretno nije dogovoreno.

Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je da će Srbija, ukoliko organizuje lokalne izbore na Kosovu 6. maja, prekršiti Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i da zbog toga lokalni izbori "neće imati nikakvo pravno uporište ni posledice".

Ministar je prokomentarisao hapšenje dvojice naoružanih pripadnika Kosovske policijske službe kod Merdara i napomenuo da to nije odgovor na hapšenje Srba na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: