"Parlamentarni izbori - minimum"

Novi Sad -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je rekla da je organizovanje parlamentarnih izbora na Kosovu minimum da se čuje glas Srba koji tamo žive.

"Vlada Srbije se nalazi u postupku pregovora sa UNMIK-om da li će i koji izbori biti organizovani na Kosovu. Mi još uvek nemamo definitivne odgovore, posebno ne u vezi sa parlamentarnim izborima", rekla je danas Slavica Đukić-Dejanović u Skupštini Vojvodine.

Predsednica parlamenta je navela da Vladu na tu vrstu dogovora obavezuje i Rezolucija 1244 UN i da bi u konsultacijama sa UNMIK-om trebalo doneti procenu, ali da još ništa konkretno nije dogovoreno.

"Mislim da su parlamentarni izbori neki minimum koji bismo morali kao država da imamo, da se čuje glas Srba tamo gde su", rekla je predsednica Slavica Đukić Dejanovć i dodala da, ako ima nekih problema i ako se proceni da postoji rizik oko održavanja lokalnih izbora, parlamentarni izbori bi bili minimum.

Kada je reč o vanrednim predsedničkim izborima, Đukić Dejanović je rekla da predsednik Boris Tadić još procenjuje da li bi oni bili u ovom momentu svrsishodni, ali još uvek nije obavestio građane i ona nema nikakvu informaciju o tome.

Ukoliko se Tadić odluči da podnese ostavku, predsednica parlamenta je rekla da će u tom slučaju obaviti razgovore sa svima koji iskažu želju da učestvuju na predsedničkim izborima i nakon toga doneti odluku o datumu održavanja.