Finansiranje kampanja iz budžeta

Stranke i koalicije, koje su do sada predale izborne liste majskr izbore, predale su RIK i izjavu da će za finansiranje izborne kampanje budžetska sredstva.

Info

Izvor: Tanjug

Subota, 31.03.2012.

12:57

Default images

Te izjave su prosleđene Ministarstvu finansija, izjavio je danas član RIK-a Miodrag Petrović.

Obaveza stranaka da prilikom predaje liste prilože i potpisanu izjavu, uz polaganje izbornog jemstva, novine su u Zakonu o finaniranju političkih aktivnosti.

Petrović je Tanjugu rekao da je obaveza stranaka da predaju izjavu propisana i Uputstvom za sporovođenje izbora za poslanike, a da je RIK te izjave ovlašćenih predstavnika svih stranaka i koalicija koje su do sada predale liste prosledio Ministarstvu finansija.

Do sada su izborne liste predale Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka, Ujedinjeni regioni Srbije, Liberalno-demokratska partija, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije, Dveri i Savez vojvođanskih Mađara.

Prema ranijim najavama, SNS i SRS su planirale da za finansiranje predizborne kampanje, pored sredstava iz budžeta, uzmu i kredite, dok na donacije i članarine računaju u DS, URS i DS S.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić kao izborno jemstvo ponudio je svoj stan, dok iz ostalih stranaka nisu naveli čime će jemčiti za troškove predizborne kampanje.
Za pokriće troškova kampanje za parlamentarne izbore iz javnih izvora stranke će, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, dobiti 0,1 odsto rashoda republičkog budžeta, odnosno 890 miliona dinara.

Ta sredstva se raspoređuju u visini od 20 odsto u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista, koji su dali izjavu da će koristiti ta sredstva.
Sredstva se uplaćuju u roku od pet dana od dana proglašenja svih izbornih lista.

Preostali deo - 80 odsto - dodeljuje se podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, srazmerno broju osvojenih mandata, u roku od pet dana od dana proglašenja izbornih rezultata, bez obzira na to da li su koristili sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Stranke su u obavezi da otvore poseban račun za finansiranje izborne kampanje i taj račun se ne može koristiti u druge svrhe.

Sva sredstva namenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju se na taj račun i sva plaćanja troškova izborne kampanje obavljaju se sa tog računa.

Oni koji nameravaju da koriste sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova kampanje dužni su i da polože izborno jemstvo, što je takođe novina.

"Izborno jemstvo sastoji se u polaganju gotovog novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnoj imovini lica koje daje jemstvo", piše u Zakonu.

To jemstvo se vraća ukoliko se na izborima osvoji najmanje jedan odsto važećih glasova, odnosno najmanje 0,2 odsto ako se predstavlja i zastupa interes nacionalne manjine, u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata.

Oni koji ne osvoje potreban broj glasova dužni su da vrate dobijena sredstva u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata, a ukoliko to ne učine, izvršiće se povraćaj tih sredstava iz položenog jemstva.

Zakon o finasiranju političkih aktivnosti ostavlja mogućnost strankama i drugim političkim subjektima da se mogu zaduživati kod banaka i drugih finansijskih organizacija u Srbiji, u skladu sa zakonom.

Javne izvore finansiranja političke aktivnosti, prema zakonu, čine novčana sredstva i usluge i dobra koje daju Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, njihovi organi, kao i organizacije čiji su oni osnivači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: