"Ne odustajemo od izbora na Kosovu"

Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da Beograd nije odustao od održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu ni posle negativnog odgovora UNMIK-a.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.03.2012.

22:56

Default images

"Nastavićemo razgovore s Misijom Ujedinjenih nacija, OEBS-om, sa svim relevantnim međunarodnim faktorima kako bismo obezbedili nesmetano održavanje izbora na Kosovu", rekao je Bogdanović za list "Danas".

Šef UNMIK-a Farid Zarif naveo je u pismu Vladi Srbije 22. marta da misija UN, pod postojećim okolnostima, ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu.

Bogdanović je rekao da je bezbednost Srba glavna briga pri donošenju odluke o izborima i da se zato moraju uzeti u obzir svi problemi na terenu.

"Moramo uzeti u obzir sve činjenice: da se bez podrške međunarodnog prisustva južno od Ibra teško mogu organizovati izbori, dostaviti izborni materijali... postoje bezbednosni rizici, pretnje Prištine i albanskih ekstremista", rekao je Bogdanović.

Upitan koliko na odluku Beograda o izborima utiču Zapad i uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, Bogdanović je rekao da nije tajna da se održavanju lokalnih izbora protivi niz zemalja ali da je mnogo bitniji parametar poštovanje srpskih propisa i Rezolucije 1244 SB UN.

Bogdanović je ponovio da eventualno neodržavanje lokalnih izbora u Pokrajini neće dovesti do gašenja srpskih institucija.

On je rekao da je održavanje izbora na Kosovu bitan, ali ne i jedini element politike Vlade Srbije koja se, kako je rekao, pokazala kao potpuno ispravna i realna.

"Za nas su svi stanovnici KiM samo naši državljani"

Ministar Bogdanović izjavio je da će narednih dana započeti konsultacije sa međunarodnom zajednicom kako bi se na teritoriji pokrajine omogućilo glasanje bar za republički parlament.

Prema Bogdanovićevim rečima, zvanični Beograd posebno će tražiti razjašnjenje poruka koje je poslednjih dana slao Vašington - da je za njih prihvatljivo da na izborima učestvuju svi građani Kosova koji imaju "dvojno državljanstvo".
Nije nam baš najjasnije na šta SAD misle. Za nas su svi stanovnici Kosova državljani samo naše zemlje, rekao je Bogdanović "Novostima".

On kaže da ne postoje precizni podaci o tome koliko je Srba iz Pokrajine uzelo kosovska dokumenta, jer Priština te podatke ne objavljuje, ali dodaje da je značajan broj naših građana koji žive južno od Ibra to uradio.

Državno sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović naveo je da je, prema nezvaničnim podacima, Srbija izdala oko 30.000 ličnih dokumenata za građane koji žive na Kosmetu.

Vlada bi trebalo da insistira na tome da svi koji žive u pokrajini, a imaju naše "papire", bez obzira na nacionalnost, učestvuju u glasanju, rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: