Odbor: Izbori se moraju održati

Članovi skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju iz vladajuće koalicije i opozicije poručili danas da lokalni izbori na Kosovu moraju da se održe.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.03.2012.

00:06

Default images

Prema njihovim rečima, u suprotnom bi Srbija implicitno priznala nezavisnost Kosova.

Na sednici odbora, poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović poručio je predstavnicima lokalnih samouprava sa Kosova, koji prisustvuju sednici, da moraju naći načina da se izbori održe i pozvao ih na jedinstvo.

On je optužio vlast u Srbiji i Srpsku naprednu stranku da su izdali Srbe sa Kosova da bi se "klanjali svojim partnerima iz Evropske unije".

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petković ocenila je da bi neodržavanje lokalnih izbora bilo direktno guranje Srba sa Kosova
u naručje Prištine i implicitno priznanje nezavisnosti Kosova, kao i poraz srpske diplomatije.

Ona je upozorila da će sve srpske opštine na Kosovu biti ukinute ako se izbori ne održe i poručila da Srbi sa Kosova ne žele da se integrišu u kosovske institucije.

Dragiša Đoković iz Demokratske stranke poručio je da će izbora na Kosovu biti i da za to postoji politička volja među Srbima na Kosovu, kao i da Zakon o lokalnim izborima mora da se poštuje na teritoriji cele Srbije.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Vladimir Milentijević optužio je predsavnike Vlade Srbije da uporno bojkotuju skupštinski Odbor za Kosovo i poručio da onaj ko raspiše izbore mora i da ih sprovede.

Poslanik vladajuće koalicije iz Pokreta veterana Saša Dujović rekao je da bi zaključak odbora trebalo da bude insistiranje da se izbori održe, ali i naveo da je Skupština uradila sve što je u okviru njenih ingerencija i da odgovore na ključna pitanja treba tražiti od predsednika i Vlade Srbije.

Članovi odbora iz vlasti i opozicije kritikovali su predstavnike vlasti što nisu došli na sednicu. Na početku nastavka sednice na čijem dnevnom redu je pitanje sprovođenja lokalnih izbora, predsednik Odbora Ljubomir Kragović obavestio je poslanike da su na sednicu bili pozvani predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, ministar za Kosovo Goran Bogdanović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan
Marković, predsednik Republičke izborne komisije Predrag Grgić, ali da su oni obavestili odbor da zbog ranije zakaznih obaveza ne mogu da
prisustvuju sednici.

Portparolka UNMIK-a Tanja Kastel izjavila je juče za Radio Slobodna Evropa da je Zarif odgovorio ministru Bogdanoviću da zbog okolnosti na terenu UNMIK ne može da organizuje izbore na Kosovu.

Srbija je za 6. maj zakazala opšte i lokalne izbore i na teritoriji Kosova, protiv kojih su se izjasnili predstavnici EU i SAD.

Izborima se snažno protive i zvaničnici Kosova, dok je predsednik skupštine Jakup Krasnići izjavio da izbore, ako bude potrebno, treba onemogućiti i primenom sile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: