Izbori na Đurđevdan

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala je lokalne izbore za 6. maj. Prethodno je Boris Tadić za taj datum raspisao parlamentarne izbore.

Istovremeno kada i predsednica Skupštine Srbije, i predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši je za 6. maj raspisao pokrajinske izbore. Izbori zakazani za 6. maj deveti su parlamentarni izbori u Srbiji od uvođenja višestranačja 1990. godine. Još nema odluke o tome da li će se na Đurđevdan birati i novi predsednik Srbije.

Kao što se i očekivalo, izbori su raspisani za 6. maj - Đurđevdan, jednu od najvećih slava u Srbiji.

Prvo je predsednik Srbije Boris Tadić u podne raspustio skupštinu i raspisao parlamentarne izbore za 6. maj.

"Izbori su uvek svečani trenutak, godinama i decenijama smo se borili da uspostavimo demokratiju u Srbiji, ali danas imamo drugačiju atmosferu i verujem da u izbornom procesu možemo da se objedinimo oko centralnih strateških ciljeva", rekao je Tadić u Predsedništu Srbije.

Iako se uveliko spekuliše da će zajedno s parlamentarnim i lokalnim, za 6. maj biti raspisani i predsednički izbori, to se danas nije dogodilo. Analitičari smatraju da se predsednik Tadić još lomi oko odluke da li da ide i na te izbore. On ima još mesec dana, tačnije do 7. aprila da donese odluku da li će podneti ostavku i tako omogućiti predsednica skupštine Slavici Đukić Dejanović da raspiše prevremene predsedničke izbore. Redovan termin za predsedničke izbore je krajem 2012. godine.

On kaže da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude formirana odmah po završetku izbornog procesa kako bi se što pre uhvatila u koštac sa teškom situacijom.

"Buduća vlada moraće da donosi teške i kompleksne odluke kako bi obezbedila bolju budućnost za građane", rekao je Tadić.

On je pozvao građane da izađu na parlamentarne izbore, da 6. maja načine izbor za bolju budućnost, a strankama koje će učestvovati na izborima poručio da promovišu svoje programe i afirmišu demokratiju.

Potom je u 14 časova, predsednica Skupšine Srbije Slavica Đukić Dejanović za 6. maj raspisala lokalne izbore u opštinama i gradovima u kojima je lokalnoj samoupravi istekao mandat.

Ona je navela da će Vlada Srbije u saradnji sa Unmikom preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa sprovođenjem izbora na KiM.

"U skladu sa Rezolucijom 1244 SB Ujedinjenih nacija, Vlada Republike Srbije će, u saradnji sa Unmikom, preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa izborima na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija", izavila je ona.

Slavica Đukić Dejanović je rekla da izbori neće biti raspisani u 13 opština u Srbiji, jer u njima nije još istekao mandat lokalnoj samoupravi. To su Aranđelovac, Bor, Kula, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Negotin, Odžaci, na Kosovu i Metohiji neće biti održani izbori u Prištini, Peći, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu.

Predsednica Skupštine naknadno je raspisala izbore u još četiri opštine: Vrnjačkoj banji, Knjaževcu, Prijepolju i Rumi.

Šestog maja biraće se i novi sastav vojođanskog parlamenta pošto je pokrajinske izbore raspisao predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.